Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 12:00 - Цената на здравето
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 20.10.2019 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
Цивилизацията - злата магьосница 

Една съвременна приказка

 Живяли дядо и баба в малка колиба на края на гората близо до селото. Никой не знаел колко дълго са живяли тук, изглежда от незапомнени времена, самотно и щастливо. Те ставали с първи петели и си лягали със залеза.

Те се обичали, обичали хората и животните около тях, обичали цялата Божия светлина и всеки ден благодарили на Бога за цялата красота, която той им изпраща. Всички болести сякаш ги заобикаляли. Когато хората от селото не слушали съветите на дядото и бабата, те често боледували, но винаги идвали в къщичката в края на гората за съвет и помощ и с искрено желание да се подобрят.

И старите хора винаги им помагали да намерят грешката си и ги изпращали с армаган лечебни билки, а те стопляли сърцата им с благодарен поглед и с надеждата да се възстановят.

Минавали години и светът започнал да се променя. Жътварите навлизали в нивите, моторни триони бръмчали в гората, самолети се появили във въздуха над гората.

Веднъж дядото се оплакал на бабата: еленът се разболял, реката стана мръсна, тревата пожълтяла, дърветата падали едно след друго, но хората от селото сякаш не виждали нищо, защото били очаровани от злата магьосница - цивилизацията, а животът на животните в гората вече не ги интересувал. По цял ден гледали измислените приключения на телевизионните „герои“. Кавги се въртели по земята, завист и омраза. Никой не благодарил на Бога за неговата любов. Вместо това хората обичали само себе си и своя егоизъм.

Когато любовта изчезва, тогава сърцата се разболяват и болестите се разпространяват. Земята, водата, въздухът, животните и хората се разболяли. Хората спрели да ходят до къщичката в края на гората. Сега вярвали в телевизионни реклами, учени и "експерти". Какво могат да знаят дядото и бабата за това как да живеят? Китките с жълт кантарион изчезнали от домовете на хората. Появили се спрейове, шампоани, гелове и балсами, таблетки и хапчета...

Странен, досаден въздух дошъл от града отвъд планината, небето потъмняло  и в тези части се появила непозната болест с кашлица.

Скоро в града се отворил голям магазин, в който се продава лекарство против кашлица. Лекарството не било лесно - правело се от пот и човешка кръв. И всички хора от селото били привлечени да дарят кръв и пот, за да се направят лекарствата. Били  много скъпи - в края на краищата трябвало да се плаща за работата на всички учени, работници, дилъри и администратори, които работили толкова усилено, да направят така необходимото лекарство, за да спасят човечеството.

И колкото повече учени ставали, толкова по-съвършено ставало лекарството, следователно по-скъпо. И дошло време, когато хората от селото вече не можели да купуват лекарства, направени от собствената им кръв, защото стрували стотина златни монети.

Тогава бабата седнала на верандата на аптеката и започнала да предлага куп лечебни билки и добри съвети само за една сребърна монета.  Хората сякаш започнали да се събуждат от тежък сън. Някои започнали да разпознават бабата и отново започнали да търсят съвети от нея и лечебни растения.

Тълпи от хора започнали да ходят при нея, но това не продължило дълго - появил се официален представител.
- "Какво правиш тук, бабо? Дадохме ли ти лиценз за това? Имаш ли диплома за това? А плащаш ли данъци? Ти печелиш нелегално, ти подвеждаш честни граждани, използваш плацебо ефекта и разпространяваш ненаучни теории. Ти ... ти ... ти ... в нашата демокрация няма място за хора като теб! Забраняваме ти да се занимаваш с търговски дейности и ще ти пишем глоба за незаконни ... "

Оттогава и дядото и бабата изчезнали някъде. Къщичката им изчезнала и гората е изчезнала и никой не знаел къде са отишли. Останал само магазинът, в който се продавали лекарства, които вече не помагали, но хората кашляли и кашляли, а ако още не са умрели, кашлят и досега ...




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9480060
Постинги: 1408
Коментари: 8408
Гласове: 27045
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031