Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2017 13:25 - Седефеният плач на мидите
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 5792 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Може би не знаете това за бисерите?
Интересно четиво за летните дни. :) 

Перлата се образува, когато в мида влезе една песъчинка и започва да я наранява. От вътрешната страна на мидата се намира вещество, наречено "Седеф" и тогава мидата покрива песъчинката със слоеве седеф, за да се защити.
 
Красивото блестящо топче е плод на страданието на мидата...
Какъв парадокс, красивите неща винаги се постигат със страдание и много усилия. 
Мида, която не е била наранена, не може да произвежда бисери... 

Бисерните сълзи обаче пресъхват, дори е възможно да се превърнат в прах. Перлите са живи същества, които се разболяват, стареят и умират, но имат по-дълъг от човешкия живот, около 150 години. Ако стоят дълго в кутията затворени, те страдат, че не се носят. Също и ако върху тях попадне парфюм, пудра или друга козметика. 

image

Легенди разказват за божествения произход на перлите. Древните гърци вярвали, че това са сълзите на богинята на любовта, а японците - на морската покровителка. През Средновековието смятали, че ангелите затварят в миди сълзите на сирачетата и невинните и ги превръщат в скъпоценности. 

В Библията, Корана и Талмуда перлите се споменават като символ на красота и чистота. Май всички древни царици и прочути красавици се гиздели със скъпоценните нанизи.

Ловци на бисери се спускали до дъното да вадят тези съкровища. Цената им била баснословна, след като хиляди миди са претърсвани за перли. 

Но човешката ръка се намесила и в мидените дела и днес естествените перли са рядкост. В специални плантации изкуствено се поставя в мидата основа, която се покрива с няколко пласта седеф. Перлите се добиват много по-бързо и по-евтино, а и с по-правилни размери и големина за жадуваните накити. 

При съвсем изкуствените липсва мидата. Те се правят от твърд материал като пластмаса и стъкло, което се обвива със седефена емулсия.

Цветовете на перлата могат да бъдат най-различни – бели,  черни, зелени, сиви, розови, жълти, сини. Вкусовете варират, но мидените сълзи хилядолетия са мечтан накит, скъпо и дискретно бижу. Цената зависи от формата, големината и цвета. Колкото са по-големи и с правилна форма, толкова са по-ценни. 

Коко Шанел възкресява перлата в началото на миналия век и тя триумфира по световните модни подиуми само на една платинена нишка  или като каскади от бисери. Днес всяка елегантна дама има перли.

 
image

 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Нежни и крехки, символ на любов, успех и щастие, това са перлите!
01.07.2017 14:03
В древно китайско предание са казва, че перлите носят здраве и дълголетие. Вярва се също, че даряват богатство и взаимност в любовта.
Според индийската митология перлите са божествени капки роса, паднали в морето, където биват поглъщани при първите слънчеви лъчи от раковините при пълнолуние.
Съгласно друга легенда, перлите са сълзите на Ева, проронени от нея, когато е изгонена от Рая. Някои ги наричат ангелски сълзи.

Перлите осигуряват победа. Гарантират разум и разсъдливост в начинанията. Носят щастие. Отстраняват болка, грижи и тягостни мисли. Освен всичко друго, предпазват от уроки. Перлите са символ на любов, успех, щастие, емоционална яснота и чистота. За тях се счита, че помагат на човек да опознае себе си и да подобри самооценката си. Носенето на тъмни перли създава изискан и привлекателен външен вид. Добре известно е, че перлите са природен биостимулатор. Те подпомагат лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции. Балансират и лекуват всички чакри. Също така са могъщи талисмани срещу всякакви опасности, асоциират се с Луната и затова са символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.
Перлите са по-крехки от повечето скъпоценни камъни. Те са чувствителни към киселини, много ниска и много висока влажност. Избягвайте да ги пръскате с парфюми, дезодоранти и лакове за коса. Перлите могат да се почистят внимателно с хладка сапунена вода. След почистването подсушете с мека кърпа.
Всяка дама трябва да има поне един комплект перлени бижута за специални поводи. Както казва Анна Стюарт – „Никога няма да сбъркаш, носейки перли”.
цитирай
2. milady - оо,дaaa, многоо красиво...
01.07.2017 15:00
Мида, която не е била наранена, не може да произвежда бисери.

трогна ме, юлия
Благодаря ти !
и любовно лято ти пожелавам..
цитирай
3. tikoev - И дъждовете са небесни сълзи които ...
01.07.2017 17:55
И дъждовете са небесни сълзи които се образуват около финни частици прах....Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9543525
Постинги: 1413
Коментари: 8409
Гласове: 27060
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930