Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 22:30 - Комплекси
Автор: feq Категория: Забавление   
Прочетен: 7274 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бях решил като родител да не си служа никога с бой.
Как ще го пердаша, толкова малко, крехко същество, колко силица има то, за да понася удари? Нека порасне, да позаякне, да се образова, да се оформи като личност, в състояние да се съпротивлява и отбранява, та тогава чак!

Но, ако едно дете расте без наказателни мерки ще стане хулиган. Трябва от време на време да го посплашвам. Профилактично!
И винаги, когато исках да го въздържа от някоя лоша постъпка, му се заканвах, че ще му туря сапун в оченцето. От банята то познаваше как люти сапунената пяна. 

Радвах се на педагогическото си откритие. Препоръчвах го и на други родители. Разбира се, сапунчето беше само заплаха, практически то нямаше да се приложи. 
Но детето ми така намрази сапуна, че вече, макар и пораснало, никога не се мие със сапун. Изпитва смъртен страх от него!
И пак си е хулиган.
  image/кликни върху картинката/

Тази хумористична миниатюра е от Радой Ралин. Избрах  я за вас, като поука за последствията от нашето оригинално и нестандартно възпитание. Родителските експерименти не винаги имат положителен ефект. Много често създават комплекси и нараняват детската душа за цял живот. 
Да бъдеш родител в днешно време е най-трудната професия!
Няма училище за родители.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lelya - Така е, няма училище за родители. ...
16.10.2008 22:54
Така е, няма училище за родители. Кой би се наел да създаде наука за безбройните различни душици? Светът не е създал все още база данни с човешките отпечатъци та как би могъл да се справи с далече по-сложната задача да обобщи също толкова ва брой различни души. Свекърва ми (която изобщо не обичам) казваше като се роди сина ми - бебето ще те учи. Не обичам тя да излиза права. Всяко дете е различно. За да си добър родител според мен трябва да си първо добър човек. Да си добър човек означава да можеш да обичаш. Простички нещо на пръв поглед, но като се огледам в същност около мен има страшно много хора, които не могат да обичат. Познавам хора, които живеят единствено и само заради себе си. Понякога се оплакват, че са самотни, но на мен ми се струва, че така повече им харесва.
цитирай
2. vmir - Каквото и да твърдят учените, човекът е произлязъл
16.10.2008 23:15
от родителите си!

цитирай
3. feq - lelya,
16.10.2008 23:37
И не случайно родителите искат децата им да продължат техния път и да осъществят несбъднатите им мечти.
цитирай
4. feq - Воймир,
16.10.2008 23:44
"Таралежите се раждат без бодли" - имаше един такъв хубав стар филм.
Бодличките се появяват като самозащита, /също както при розите!/, срещу усилията на родителите и обществото да ги постяват в рамка /правила и норми на поведение/.
И понякога се получава обратният ефект - цветята гледани "в саксийки", в реалния живот не могат да се реализират.
цитирай
5. vmir - За възпитанието на детето се изисква много повече
17.10.2008 01:11
проникновено мислене, много повече мъдрост, отколкото за управление на държавата. У. Ченинг
цитирай
6. feq - Едно стихче на Джани Родари, за добро утро!
17.10.2008 07:36
Училището на големите
Джани Родари

Учат се малките, за да сполучат,
но и големите също се учат.

В тяхната класна стая голяма
чинове няма, престилчици няма,

ала и те разрешават задачи,
без да разчитат на подсказвачи.

Всекиго питат да отговаря:
"Колко е сметката на обущаря?"

Всеки е длъжен да помни урока:
"Близък е срока да плащаме тока!"

И се изплашват всички ужасно,
щом им дадат да решат извънкласно:

"Как да получим от свойта заплата
дрехи, храна и море за децата?"
цитирай
7. vmir - Благодаря жестоко!
17.10.2008 09:24
За последното от Джани Родари, Феичке!

:)))
цитирай
8. feq - Намерих една притча за вас, приятели!
17.10.2008 10:05
Едно време, (а може би и днес!), в някой си град, а може би и село, (може да е и царство - господарство!), хората пропищели от злодеянията на ужасен бандит. Крадял, убивал, тормозел всячески и обикновените хора, и богатите - всички. Бил хванат от властите и осъден на смърт чрез обесване - справедлива присъда според хората, пък и за назидание за всички, които можели да се изкушат от неговия начин на живот. Дошъл денят да висне на въжето. На площада се събрал народ, за да види справедливото наказание на злодея. Довели го, качили го на бесилката, окачили му въжето и го попитали какво е неговото последно желание.
- Да се простя с майка си!
На всички им се сторило, че в него все още не угаснало пламъчето на човещината. Довели майка му. Той поискал да я целуне по устата. Помолил я да си покаже езика - да я целуне по езика. Подала си жената езика, а синът - вместо да я целуне, отхапал и езика!?
Ужасени викове, ропот и тръпка на отвращение преминала през тълпата.
- "Що за човек е този - на бесилката е и пак не се е осъзнал!?"
Попитали го защо е направил това, а негодникът разказал:
- Добре живеехме, когато бях малко дете, но само докато тате беше жив. Когато мама овдовя, животът ни се превърна в ад. Бяхме толкова бедни, че много често нямахме нищо за ядене и си лягахме гладни. Веднъж се прибрах у дома с едно откраднато яйце. Мама го свари, изядохме го и ми каза : "Браво, сине, много сладко беше. Другият път да откраднеш две!" Започнах все по-често да се връщам с по нещо откраднато. В началото по две, три яйца, после откраднах кокошка, после патка... Мама беше все по-доволна от това, че не е трудно да се изхранваме. От крадец на кокошки и патки се превърнах в истински разбойник. Вършех все по-лоши неща. С право днес се намирам тук. Но,... ако не беше езикът на мама, нямаше да стане така! Тя е виновна!
Замислили се хората...
Наказали злосторника, но и майка му затворили завинаги в тъмница!

цитирай
9. compassion - Да бъдеш човек - решаваш го сам
17.10.2008 15:02
Човек сам си е най-големият враг. "Цяло село да се събере, не може да ти направи, това което сам си правиш"...а да обвиняваш другите за собствените си грешки и да търсиш оправдания в обстоятелствата и т.н. ...каква глупост.... всеки е отговорен за себе си...сам прави изборите си...и когато е дете не е сляп...децата са най-добрите ни учители всъщност...а ние си мислим, че ги учим с думите си...неее - с примера си (делата си).
цитирай
10. vmir - Много трогателна притча, Феичке!
17.10.2008 16:41
Нравственото възпитание е крепостта на всяка държава. Фенелон
цитирай
11. inamay - Добър вечер, Фея!
17.10.2008 23:30
Комплексите... добра тема, мила. Много ми се ще да видя някой безкомплексен хомосапиенс... Не вярвам да го има, защото е човешко същество. Повечето от комплексите наслагваме у себе си от детството... както и впрочем повечето злини все там се коренят... възможно е да се поправим, ако не забравяме в по-нататъшното си съпътстване на нашия живот, че сме създали, като родители, същества от същия на нас род, които вече са самостоятелни единици и имат правото да се развиват в своя ареал... Знам какво е да имаш комплекс... отърване няма... има временно възприемане, до следващата крачка сам и с мислите сеи... Не са единствено родителите ни виновни и ние после, като родители на нашите деца, Феичка... В общността, в която сме принудени да си живеем е все така - вървиш, подритват те, може да нямаш от покритието на закваската на маската и да вървиш, където е свободно... И то не е единствено заради лютивината на сапуна или заради липсата на нейната заплаха... Твърде комплексно е. И отговорно за родители, особено... Възпитанието върви паралелно между родителите и децата... без разлика във възрастта и положението помежду тях през целият им съзнателен живот... с връзката им, тъй невидима за възприятията. Няма да споря, а просто бих разговаряла с опоненти... Защото съм имала шанс да съм родител, който е желал да е такъв, с пълното съзнание от неоходимост да отдавам и да приемам едновременно... от първата минута на раждането, та докато имам дробове да дишам...
Поздрав! И лека нощ!
цитирай
12. feq - Добро утро на всички!
18.10.2008 08:38
Накъде ще наклонят днес везните на възпитанието?
Решете сами, като надникнете в електронното списание Маргарита на адрес:

http://margaritta.dir.bg/2003/dek/05vuzpitanie.htm

Лек и разумен ден!
цитирай
13. анонимен - Привети , Фейче !
18.10.2008 08:44
Нали знаеш какво казват мъдрите :
Бий гъзенце , да не биеш гъзище ...
Забравяме основното, когато възпитаваме децата си , личният пример , а и става все по - невъзможно да опазваме ценностите си днес !
Хубав и поучителен постинг , благодаря ти !
Приятна почивка от мен !
цитирай
14. feq - Ето няколко "бодилчета" за родители от мен:
18.10.2008 12:09
* Лесно е да станеш родител, трудно е да бъдеш родител.

* Професията родител се упражнява 24 часа в денонощието.

* Каквото посееш, това ще пожънеш.

* Майките започват истински да се безпокоят за своите дъщери, когато започват да затварят внимателно и безшумно входната врата.

* Децата имат прекрасна памет за всичко, което възрастните не бива да говорят.

* В миналото са искали от децата само послушание и покорство, а сега от тях очакват всичко друго, но не и уважение и благодарност.

* С всяко поколение родителите стават все по-добри, а децата все по-лоши. Това означава, че лошите деца в бъдеще ще бъдат добри родители.

* Ако родителите можеха да си спомнят, щяха да разберат колко много са дотягали на своите деца със своето мърморене.

* За жалост, ние опознаваме родителите си, когато те са вече твърде стари, за да можем да ги превъзпитаме.

Приятна почивка и много настроение!!!
цитирай
15. eien - Известна немска педагожка:
19.10.2008 03:21
"Преди да се оженя имах теории за възпитание на децата, сега имам 3 деца и нито една теория"-
нещо подобно се случи и при мен, но с една теория и един син...
дано при Вас се получи!
Поздрави!
цитирай
16. iliada - Feq,
19.10.2008 20:16
Засягаш една много болезнена тема!Възпитанието на децата е преди всичко задължение на родителите ,но и на всички нас - учители , саседи , общесдтво.
Защо пък да няма и училище за родители!Някаде такава форма на обучение срещнах ,че има!
Всички и цял живот трябва да се учим и са добре тези които го правят!Е и аз се опитвам да го правя!:)))))))
Приятна вечер будна съвест на блога!:)
цитирай
17. sunline - Темата е наистина доста сложна и ...
26.10.2008 21:44
Темата е наистина доста сложна и безпорно има много мнения по въпроса.
Лично аз мога да кажа, че не съм съгласна за боя над децата като малки. Когато бях малка, доста често изяждах по някой и друг шамар като не слушах и това може би ме караше да се озлобявам към родителите ми. Сега осъзнавам мерките, които те са предприемали едно време, но не мисля, че някога моите деца ще бъдат възпитавани така. Всеки се учи от своите родители и сам за себе си възприема нещата, на които са се опитали да го научат.
Не мога да кажа, че ще съм като моите родители. Нямам представа какво е да отглеждаш дете. Но мога да кажа, че имам основата, която да започна да предавам някой ден на моите деца.
цитирай
18. feq - eien, права е тази психоложка!
27.10.2008 10:39
Всичко е много индивидуално и различно. И много често децата ни учат да бъдем възпитатели...на самите тях. Те са невероятни, когато все още не сме ги поставили в "рамки" и "правила".
цитирай
19. feq - iliada, мила,... не знаех досега, че съм будна съвест на Блога?
27.10.2008 10:43
Това добре ли е,... или зле :)))

Най-добре нека всеки със своята съвест да бъде!
Ни най-малко искам да манипулирам другите.
цитирай
20. feq - sunline,
27.10.2008 10:50
когато си готова за това, ще дойде и любовта и прекрасното чувство да бъдеш родител. Тава е най-хубавото нещо, което може да се случи на една жена. Пожелавам ти го от сърце!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9498294
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031