Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2008 06:42 - Знаете ли...
Автор: feq Категория: Забавление   
Прочетен: 8844 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2008 07:32


Как летят птиците? Да, те махат с крила нагоре - надолу, но как това ги задържа във въздуха и едновременно ги предвижва напред? При замахване с крилата надолу птицата може би ги измества и назад, като по този начин получава тласък напред. Не, забавените кино снимки показват тъкмо обратното: При мах надолу крилата отиват напред.
Може би най-добрият ключ към загадката на птичия полет ни дава древния гръцки мит за Икар. Според този мит Икар литнал до самото слънце, но палещите му лъчи разтопили восъка, който споявал перата на крилете; перата изпаднали и Икар стремглаво полетял надолу и загинал. 
Трябва ли птиците да имат пера, за да издигат нагоре и да се предвижват напред? А ще може ли да лети една оскубана птица?   Планираща птица   Какво позволява на птиците дълго да се реят в висините без никакво усилие? Ако предположим, че ги носи вятърът, отклонен от дървета и хълмове, защо тогава те могат да летят, без да размахват крила и над равнини и водни басейни? Може би те набират височина поради подемна сила, възникнала от планиране срещу вятър, който се усилва с височината. Но защо птиците, като че ли планират по-добре в безветрени дни? А ако използуват възходящи течения от топъл въздух, защо понякога можем да видим птици, които кръжат на някаква височина, докато други - под или над тях, трябва да махат усилено с крила, за да се задържат във въздуха? Освен това, ако птиците се издигат нагоре благодарение на възходящи течения, възникнали при земята, не би ли трябвало по-големите птици да кръжат по-лесно близо до земята? В действителност те почти винаги кръжат на голяма височина. В открито море някои птици следват корабите продължително време, като получават двигателна сила с планиране ниско над вълните зад кораба. Как правят това?

image

Има ли някой от нас, който поне веднъж в живота си не е искал да се рее свободно в небето? Да усетиш света под краката си, да се издигаш нагоре и снижаваш надолу, да усещаш съпротивлението на вятъра и гравитацията на земята. Усещания, които хората много често свързват и със своите прекрасни емоционални състояния. 

image

Подарявам ви, приятели - мечтатели, усещането от полета на птиците чрез този клип и прекрасна мелодия. / съжалявам, не успях да го кача! / 

 http://www.youtube.com/watch?v=pYrC8GQvqAQ&eurl=http://feq.blog.bg/viewpost.php?id=211446


Тагове:   мечти,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - Прекрасно реене се получава с тази мелодия - волно
15.07.2008 11:35
"Искам да докосна земята, да я взема, да я почувствам, искам да бъда изцяло с нея. Как смеят хората да назовават? Как се спират? Моят копнеж прилича на пътешествие без начало, без цел, застинало в пространството като безмоторен самолет.
Нито мъжете, нито жените могат да задоволят този копнеж. Понякога тяхната реч се наслагва, скрипти като херцови вълни, изпълва стаите, улиците, градовете, пречи ми да виждам, да чувам, да чувствам. Изпитвам жажда и глад за реалното, желая самотата на животните. Бих искал да бъда ястреб, орел или пък делфин в морето. Бих искал да бъда форма, която се движи на водната повърхност, неподвижна скала или пък дърво, вкоренено в червената почва. Бих искал да бъда растение, лиана, лишей върху плоската скала. Но човешкият брътвеж непрекъснато се носи, шуми.
Тогава оставям копнежа да се засилва и тръгвам със съществата, които летят. Понасят ме със своя вятър, стрелкат се по пътищата на светлината. Къде отиват? Те са неуморни пътници, които не знаят имената на страните. Движат се в зиг-заг към слънцето, прекосяват като на шега Средиземно море, долините на Египет, проследяват Нил чак до Дарфур. Те са другари на моя скитащ копнеж. С тях прекосявам земята, морето, небето, безцелно и мълчаливо, мигом ощастливен.”

“Неизвестното на земята” на Ж. М. Г. Льо Клезио
цитирай
2. feq - Прекрасно допълнение си ми написала, Марти!
15.07.2008 11:40
Благодаря ти от сърце.
цитирай
3. mmmmmmmmm - Винаги,
15.07.2008 17:19
когато съм на самолет си мисля,че съм птица.Само,че не зная какво е да си птица....Не зная какво е усещането от прекия досег с въздуха,вятъра,светлината....И няма да узная,защото не съм птица.
Поздрави за тази кросота!:)))
цитирай
4. vmir - Невъзможния копнеж по летенето сигурно спохожда
15.07.2008 18:47
много хора. В продължение на около година или две много често сънувах, че летя. Сънувах с подробности и начина, по който успявах да се издигна нощем, и да се придвижвам в небето, като се ориентирах по светлините на населените места. Чувствах и постоянния страх от падане, защото не владеех планирането, а само силовото издигане. По него време прочетох, че отношението на силата на мускулите към силата на тежестта на птиците е 72 пъти по-високо при птиците в сравнение с това при хората, което за мен беше доста неприятна "новина".
цитирай
5. feq - mmmmmmmmm,
15.07.2008 19:49
на крилете на фантазията и силата на мисълта всеки може от нас може да се порее във въздушния ни океан. Без да се страхува от падане или атентат.
С голямо намигване: Фея
цитирай
6. feq - Воймир,
15.07.2008 19:59
знаеш научно, че крилата на птицата изпълняват функцията на крилата на самолета и тя е в състояние да планира. От друга страна, когато размахва крилата си, за да се движи напред, двигателната сила се получава не от тласкане на въздуха назад, а от завъртане на перата й във въздуха, при което те действат като витло на самолет. Така, че не е изключено оскубаната птица да може да лети като безмоторен самолет,...но със сигурност ще й липсва двигателната сила.
цитирай
7. vmir - Ооо, Феичке, и тук ме хващаш изкъсо.
16.07.2008 05:27
Изчислявал съм много случаи на свободно падане и скачане от самолет. Много ме интересуваше как да сляза от самолета на земята без парашут, и изчислих, че ако рязполагам с крилца не повече от метър, бих могъл да планирам косо спрямо хоризонта и така да се приземя на писта по корем със скорост под 160 - 170 км/час, която съвсем не е безопасна, но е по-ниска от тази, с която карат по шосетата някои калпазани. За такова приземяване ще е необходимо не само оборудване, но и преди всичко - желязно самообладание и здрави нерви!
цитирай
8. feq - За всичко трябва подемна сила, Воймир!
16.07.2008 07:57
А птиците безпогрешно се ориентират във въздушните течения. Те могат да летят срещу вятър, който се е отклонил нагоре от неравности като хълмове или водни вълни. За летене на далечни разстояния обаче използват издигащите се течения от топъл въздух. Веднъж набрали височина с помощта на такъв вертикален поток, могат да си позволят да планират надолу, докато намерят следващото възходящо течение. Въздушните потоци нагоре не са високи стълбове от топъл въздух, а пръстеновидни вихри / като колелца от цигарен дим /. Циркулацията в средата на такъв пръстен е нагоре, а по периферията му - надолу. Птицата може да кръжи, като следва издигащият се поток в пръстеновидния вихър.
И теорията на Кута - Жуковски за подемната сила знаеш, да не занимаваме научно хората...

Те, птиците не знаят Физика - но летят!
Ние, хората знаем законите на Физиката - но не можем като тях да летим!

Те, птиците със сигурност не мечтаят!
Ние, хората само можем да мечтаем и да се надяваме, че някога ще полетим, /засега само насън и в мечтите си!/ А дотогава - ще наблюдаваме техния полет заснет на клипа.

Полетете приятели, още днес!
цитирай
9. krotalka - Наистина,
16.07.2008 10:35
понякога си мечтая да мога да полетя!
цитирай
10. iliada - feq
16.07.2008 12:39
Мислех си да се въздържа от коментар , но темата е интересна!
Спомням си навремето ,е учихме за птиците и техния полет по зоология! Помня ,че ставаше реч за конструкцията на скелета при птиците, а също така и за тяхното покритие .
Колкото до моя полет- може и да ми се смеете ,но аз често летя на сън и то на няколко метра над земята .Често в съня си по тяхна молба с удоволствие съм показвала как успявам!:))))Усещането за летене дори на сън е
пракрасно и пак там нямам никакви проблеми с презимяването !:))))
цитирай
11. feq - Радвам се на тази твоя мечта, Кроталка,
16.07.2008 15:53
ти си невероятна мечтателка - приятелка!
цитирай
12. feq - Няма нищо смешно в сънищата ти, Илиада!
16.07.2008 16:05
За ценител на красивите неща в живота и изкуството като теб, това просто е задължително.
Не спирай да "летиш" и пренасяй усещанията си върху картините, които рисуваш - цветни фантазии!
цитирай
13. mmmmmmmmm - iliada,
17.07.2008 16:02
може би това е било левитация?!:)Не е смешно и на мен ми се е случвало.Голяма тема е летенето на сън.А опитвала ли си да изпълняваш команди по време на полет?
Ех,колко е огромно царството на сънищата?!:)))
Поздрави!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494306
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031