Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2019 12:43 - Разликите между Католицизма и Православието
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 2372 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В България повечето вярващи хора са православни и знаят твърде малко за другите християнски църкви и нехристиянски религии. Затова въпросът „в какво се различават Католическата и Православната Църква” е въпрос, който често се задава. 

1) И така, първата разлика между Католическата и Православната Църква се състои в различното разбиране за единството на Църквата. За православните е достатъчно изповядването на една вяра и едни тайнства, докато за католиците освен тези два белега е необходимо и единство на главата на Църквата – Папата.

2) Католическата Църква се отличава от Православната Църква по своето разбиране за католичността. Православните твърдят, че Вселенската Църква е „въплътена” във всяка поместна Църква, оглавявана от епископ. Католиците добавят, че тази поместна Църква трябва да има общение с Католическата Църква, за да се каже че принадлежи към Вселенската Църква.

3) Католическата Църква изповядва в Символа на вярата, че Светият Дух произхожда от Отца и Сина. Православната Църква изповядва, че Светият Дух произхожда само от Отца. Неколцина православни светци говорят за произхода на Светия Дух от Отца чрез Сина, което не противоречи на католическия догмат.

4) Католическата Църква изповядва, че тайнството брак е за цял живот и разводите са забранени. Православната Църква допуска в доста случаи развод.

5) Католическата Църква е приела догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария. Това означава, че Майката Божия не е докосната дори и от първородния грях. Православните прославят светостта на Богородица, но смятат, че тя също като другите хора е родена с първороден грях.

6 ) Католическата Църква е приела догмата за примата на Папата над цялата Църква по въпросите на вярата и морала, дисциплината и управлението. Католическата Църква е прогласила догмата за безпогрешността на Папата по въпросите на вярата и морала в случаите, когато той, в съгласие с всички епископи, утвърждава това, в което Католическата Църква вярва от векове наред.

7) В Православната Църква има само един обряд. В Католическата Църква същият този обряд, възникнал във Византия, се нарича византийски и е само един от няколкото.

 

В България е известен римският (латинският) обряд на Католическата Църква. Затова често, когато се говори за различия между Православна и Католическа Църква грешно се приемат като такива различията между литургичните практики и църковната дисциплина при византийския и римския обреди на Католическата Църква.

8) Православната Църква приема решенията само на първите седем Вселенски събора.Католическата Църква се ръководи от решенията на 21 Вселенски събори, като последният от тях е Вторият Ватикански Вселенски Събор (1962-1965).

Следва да отбележим, че Католическата Църква признава, че поместните Православни Църкви са истински Църкви, съхраняващи апостолската приемственост и истинските тайнства. И Символът на вярата за католици и православни е един и същ.

Независимо от различията, католиците и православните изповядват и проповядват по целия свят една вяра и едно учение в Исус Христос. Каквито и човешки грешки и предубеждения да са разединили католици и православни, вярата в един Бог ги обединява.

Превод с незначителни редакции: Емил Даскалов

 

Източник: http://intro.lunarpages.net/

image

Снимкa: katholisch.de; npr.org;

image




Гласувай:
6



1. анонимен - най - съществена разлика
05.05.2019 12:56
е Филиокве! Тя е догматическа разлика и е причина да не може да има обща молитва.

Има още много разлики - литургически, патрологически, исторически, ...но ,когато догматите, тоест - законите! са различни не може да има общо съслужение.
Но, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! да има Любов в Христа, която преодолява всякакви различия. Пък и съслужението не трябва да е самоцелно. Достатъчно е взаимното уважение и приемането на различията на другия.
цитирай
2. feq - Посланието на Папа Франкциск от Мароко - да отворим границите си за мигрантите
05.05.2019 13:29
„Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не като цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения...Вие знаете за моята голяма загриженост за често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени...Този проблем няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си".

„Ние вярваме, че Бог е създал човешките същества равни по права, задължения и достойнство и Той ги призовава да се отнасят едни към други като към братя и сестри и да разпространяват ценностите на добротата, любовта и мира".
цитирай
3. eva666 - от икуменизъм..към Папизъм...????? кому е нужнооо..
06.05.2019 10:32
1. sevt9 - най - съществена разлика
05.05 12:56
е Филиокве! Тя е догматическа разлика и е причина да не може да има обща молитва.
цитирай
4. apostapostoloff - Разликата между католицизма и
06.05.2019 11:44
православието е като разликата между кока- кола и пепси- кола.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494154
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031