Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2018 13:00 - Хората вярват повече на красивата ЛЪЖА, отколкото на голата ИСТИНА!
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3285 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Картина: "Истината излиза от кладенеца" 

от Жан-Леон Жером, 1896 г.

*  *  *

Една легенда от 19 - ти век разказва, че Истината и Лъжата са се срещали веднъж. Лъжата поздравила Истината, казвайки й: "Хубав ден е днес". Истината се огледала наоколо, погледнала и небето, и наистина, денят бил хубав.

Вървели известно време заедно, докато не пристигнали до голям кладенец с вода. Лъжата потопила ръката си във водата и се обърнала към Истината.

- Хубава и топла вода - казала тя, ако искате да поплуваме заедно?

Истината отново била подозрителна. Потопила ръката си във водата и водата наистина била приятна. Двете влезли да плуват известно време, когато изведнъж Лъжата излязла от кладенеца, облякла дрехите на Истината и изчезнала.

Истината ядосана излязла гола, бягайки навсякъде, търсейки Лъжата, за да си вземе дрехите. Светът, който я видял гола, обръщал погледа си в страни от срам или гняв. Горката Истина засрамена се обърнала към кладенеца, пропълзяла към него и останала там завинаги.

Оттогава Лъжата обикаля по света, облечена като Истина, задоволява световните нужди, а светът по никакъв начин не иска да види голата Истина.




Гласувай:
13



1. stela50 - Мъдра легенда... възхитителна картина...
31.07.2018 17:41
Благодаря за споделеното, Феичка. :)
Поздрав сърдечен !
цитирай
2. feq - Няколко мъдри хора за Истината и Лъжата:
01.08.2018 11:05
Истината е като бутилка добро вино… Често я намираш забутана в най-тъмния ъгъл на избата. От време на време трябва да я обръщаш. После малко да я избършеш от прахта, преди да я извадиш на светло и да я използваш.

Майкъл Добс

* * *

Да кажеш истината и да разплачеш някой е много по-добре, от това да го излъжеш и да го накараш да се усмихне…

неизвестен автор

* * *
В истината има повече красота, дори когато истината е отвратителна. Разказвачите на приказки пред градските порти изопачават живота така, че на мързеливите, глупавите и слабите да им се вижда прекрасен, а това само задълбочава техните недъзи, без да ги учи на нищо, без да ги лекува, без да извисява душите им…

Джон Стайнбек

* * *
Истината приятелю е, че нищо безплатно няма на този свят… освен сиренето, но уви, безплатно е само в капана за мишки!

* * *
Човек поема на големи глътки лъжата, която го ласкае, и пие капка по капка истината, която му горчи.

Дени Дидро

* * *
Красотата винаги е по-добре от грозотата. Глупостта винаги е по-сладка от интелекта. Една лъжа винаги звучи по-достоверна от истината. Един човек е винаги по-отхвърлен от един паразит. Една истина е винаги по-ценна.

* * *

Човек плаща много по-висока цена за своята искреност, от колкото за лъжите си! За това пък, искреността е плод на вродена смелост, достойнство и чест, а лъжата на вродения страх и подлост.

* * *
Действително важни сега са не онези големи мъдрости, до които са стигнали другите, а малките истини до които сам си се добрал.

Харуки Мураками
цитирай
3. aidriell - Хубава притча разбрах -откъде идва Голата истина.
28.06.2019 22:40
Истината присяда дори и на най умният и мъдър човек. Неслучайно с нея трябва да се борави кротко и по малко както с подправките.Докато истината си върже обувките лъжата обикаля 3 пъти Света. Малко са хората на света способни да разбират и виждат същината на истината.Още по малко тези ,които ще я приемат, такава каквато е.Истината трябва да се приема такава,каквато е от какъвто и източник да произлиза тя.Само ,че за някой истината трябва да е удобна ,ласкава и да идва от хора разкроени по техните стандарти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9524733
Постинги: 1412
Коментари: 8409
Гласове: 27058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930