Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2017 19:58 - Радиоактивност
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3087 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Опасна ли е водата с открития в нея уран? 
Защо медиите прикриват истината?
Ето малко теория и научни факти за влиянието на радиоактивността върху човека.
Текст и снимки: Интернет
*  *  * 

Човек винаги трябва да помни, че природата е мъдра и разгадавайки нейните тайни, не трябва да нарушава законите й. Радиоактивността е природно явление, независещо от това дали е открито от учените или не. Радиоактивни се оказват почвата, въздуха, водата. Ядрената енергия е източник на всичко съществуващо. Слънцето и звездите светят благодарение на ядрените реакции, които протичат в ядрото им. Откриването на радиоактивността донесе на хората както полза , така и вреда. Сега тя се използва в много отрасли - медицина , техника, енергетика, космос. Но радиоактивността, това са ядреното оръжие, ядрените отпадаци, небезопасните АЕЦ.  Така, че кой да виним за всичко това? - учените открили това явление или тези, които го използват. Науката или хората? Човек в много случаи сам е виновен за своите беди и трагедии.


image


image
imageimage

Дали са знаели откривателите на радиоактивността за нейното смъртоносно действие?
    

       Бекерел, отивайки да чете лекции взел уранова сол, за да я покаже на студентите и я сложил в джоба на костюма си. След лекцията, той отново я поставил в джоба си и се прибрал в къщи. На другия ден забелязал, че на мястото, където е стояла урановата сол, получил зачервяване на кожата. 

       Пиер Кюри решил да провери, дали урановата пластина е причина за това зачервяване на кожата. Превързал я към гърба си и стоял с нея в продължение на 10 часа. След това той получил силно зачервяване и рана на гърба си, която не зараствала в продължение на 2 години. По този начин Пиер открил биологичното действие на радиоактивността. Самата Мария Кюри починала от неизвестна болест, която впоследствие се разбрало, че е свързана с радиоактивното излъчване в лабораторията, в която тя извършвала опити с радиоактивни елементи. Работата на Пиер и Мария Кюри продължили дъщеря им Ирен  Жолио - Кюри и зет им Фредерик Жолио -Кюри.


image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9534993
Постинги: 1413
Коментари: 8409
Гласове: 27060
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930