Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 17:49 - Смъртоносни ухапвания
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 5094 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 29.06.2014 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Топ 10 на най-опасните отровни животни в света:

image

1. Комарите   Жертви: Между два и три милиона човека за година  
Как убиват: Най-смъртоносният враг на човека всъщност се оказва едно доста жалко на вид насекомо. Естествено, проблемът не е в жалкото им жило и навика им да превръщат нощите ни в ад. На планетата ни има над три хиляди вида комари, всеки от които способен да пренася смъртоносни болести, вариращи от маларията до вируса на Южен Нил. Най-смъртоносния момент в случая идва от факта, че човек може дори да не обърне внимание на ухапването, инжектирало заразата в кръвта му. Не бива да игнорираме и това, че комарите са изключително адаптивни и в резултат нито едно от средствата, които човекът измисля, за да ги задържи настрана от себе си, не вършат работа за дълго.

image

2. Змиите... Жертвите им за една година са около 100 000 човека

image

3. Скорпионите убиват над 5000 човека за година

image

4. Лъвовете... Над 250 са техните жертви за година. 

image

5. Пчелите
Над 400 жертви за година
  Как убиват: Да, всички обичаме мед. Не всички пчели обаче са склонни да ни го предоставят доброволно. Въпреки че самотната пчела не може да направи почти нищо (освен, разбира се, да докара на ужиления тежък алергичен шок), да се противопоставим на цял рояк е изключително трудно, както научаваме още от симпатичните анимационни филмчета, в които героите тичат като побеснели към най-близката река, за да се спасят. Пчелите (особено дивите такива от Южна и Централна Америка и Африка) са извънредно чувствителни на тема територия и нападат не само, ако някой неразумен индивид започне да ръчка кошера им с пръчка. А хиляди едновременни ужилвания са нещо, което малко небронирани същества могат да издържат.    
image

6. Африканските бикове. Техните жертви са над 500 човека годишно. 

image

7. Крокодилите убиват около 2000 човека на година.

image

8. Слоновете съвсем не са приятели на човека. Те убиват над 600 човека за година.

image


9. Хипопотамите... Техните жертви са над 200 човека за година.

image

10. Медузите убиват над 100 човека за година.

Източник:  http://www.avtora.com/articles/statii/top_10_nai-smurtonosnite_zhiwotni_na_planetata 



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - 11. Кърлежи.
29.06.2014 18:10
Основните семейства кърлежи по света са три типа. Единият от тях е самостоятелен клас, а другите се делят на твърди и меки. В България се срещат около четиридесет подвида кърлежи. Най-много са твърдите кърлежи: пасищен, кучешки, говежди кърлеж и някои меки кърлежи, като кокошинки или крастни кърлежи.
Кърлежите са малки безкрили паразити и са паякообразни. Въпреки общоприетата заблуда, те не принадлежат към насекомите, а към акарите. Повечето кърлежи се хранят с кръв, а някои видове, като крастните и други акари, консумират човешка кожа и отпадни телесни продукти.
Кърлежите живеят в зелени райони, с висока влажност и сянка. Те се крият в гори, гъсталаци, високи треви, плевели, ниски храсти, шуми и листаци. Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи. Най-често ще го намерите в свивки на колене, под мишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа.
Различните видове кърлежи имат предпочитани приемници, между които животни, кучета, птици, змии и хора. Често ще прихванете кърлежи, сядайки или стъпвайки в трева, върху която преди е лежала овца, крава, куче или друго животно, от което са паднали.
Основните проблеми, свързани с кърлежи не са толкова свързани с ухапването им, колкото с болестите, които могат да пренесат, ако са инфектирани с опасни бактерии в стомаха си. Видовете кърлежи са над 850, а повече от сто могат да пренесат тежки и опасни заболявания.
Кърлежите са много малки паразити. Размерът им е променлив, в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната кръв. Женските кърлежи са по-едри от мъжките. Големината на кърлежите варира от точица, през главичка на топлийка до зърно от леща.
Всички кърлежи имат по осем пипала (крака), а ларвите и нимфите им са с по шест. Чрез сетивните си органи те усещат жертвата по отделените топлина, аромат, въглероден диоксид, изпуснат от дъха и други стимули.
Възрастните твърди кърлежи са с малко тяло и грапава повърхност. Цветът им е от сивкав до червеникаво кафяв и черен, според вида и количеството приета от жертвата кръв.
До превръщането си във възрастни, твърдите кърлежи преминават през четири фази на развитие: яйце, ларва, нимфа и кърлеж. Във всеки етап след яйцето те смучат кръв.
Твърдите кърлежи имат в горната си част хоботче, пригодено за разрязване на кожата и смукане на кръв. Над хранителния орган, често наричан глава, има щит. Той е твърда обвивка, покриваща изцяло или частично гърба, за защита от натиск и въздействия.
С кръв се хранят основно женските кърлежи след оплождането, а мъжките умират скоро след ухажването. При смукане на кръв, размерът на женските нараства стремглаво, докато достигне до 400 пъти над първоначалния, в зависимост от вида. Щитчето седи непроменено, а тялото се издува, докато кърлежа не заприлича на балонче с мидичка на върха си.
Кърлежите нямат отделена от тялото глава, както насекомите. Те разполагат с хранителни органи в горната част на тялото си. Между предните пипала на кърлежа са обособени чифт челюсти, с форма на странично обърнат клюн. Те разрязват кожата и защищават хоботчето.
Хоботът, с който кърлежите смучат кръв от жертвата има характерна форма, подобно наредени един зад друг връхчета на стрели. Тази структура на котва позволява лесно проникване в плътта, а насочените назад куки препятстват измъкването.
При хранене, кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги циментира към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, лепилото се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.
Предните пипала на кърлежите представляват чифт къси, високо мобилни крачета. При впиване те се движат странично, докато хоботът се забива в повърхността на кожата.
Всички кърлежи са високо плодовити. За една до три седмици, оплодената женска снася до 3000-4000 яйца, в зависимост от вида си. Яйцата се отлагат от женските кърлежи след наяждане и падане от приемника. Те са скупчени на гроздове, подобно рибешки хайвер.
Кърлежите са паразитите, най-чести причинители на болести, на второ място след комарите. Лаймската болест се причинява в над 70% чрез ухапвания от кърлежи, като повечето хора са заразени в частните си зелени терени и дворове, нерядко през домашни любимци.
Пренасяните от кърлежи болести имат подобна симптоматика. Жертвата развива треска, висока температура, липса на апетит и обрив. Забелязва се накуцване, подуване в ставните връзки или болки в тях. При наличие на тиф може да се развие кървене от носа. Около ухапването се формира характерно кръгово петно, което по-късно се развива в по-голямо.
Лаймската болест е изключително тежко заболяване, придружено от треска, обриви, мускулни, ставни болки и подуване на лимфните възли. При липса на лечение и бърза реакция, развитието й сред животни и хора може да доведе до фатален край.
Твърдите кърлежи могат носят опасни заболявания, причинени от вируси и патогени, с които са заразени. Пренасяни от кърлежи болести са туларемия, бруцелиоза, Ку-треска, петнист тиф, протозои, Лаймска болест, анаплазмоза, бабезиози, енцефалити, ерлихиози, хеморагична треска, рикетсиози, вирусни инфекции, бактериози, анемии и парализи.
цитирай
2. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
29.06.2014 21:56

Знам го Avtora.

Целият сайт е страхотен.

цитирай
3. obi4amvi - Хората станаха по- хищни от най-хищните животни...
01.07.2014 08:38
самоизяждат се!!!
:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9518864
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27054
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930