Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2014 20:04 - Здравей, Април!
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 5386 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 01.04.2017 15:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image

image

image

image

Честит 1 Април, приятели!
Все на смях и закачки да ви върви!
"Светът е оцелял, защото се е смял!"
...
Къде изчезнаха усмивките на хората?!





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - На хората с чувство за хумор - честито!
01.04.2014 20:46
А за другите - нека се опитат да гледат на света с розови очила...
цитирай
2. feq - Малко информация за този ден събрана от НЕТА :)
02.04.2014 12:12
За международен ден на хумора и шегата 1 април е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.
Има няколко версии защо този ден е на 1 април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древния Рим, където обаче в средата на февруари, а не в началото на април празнували празника на глупците.
Друга версия пък твърди, че този празник го дължим на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало обичайно на 1 април да се пускат шеги и лъжи.
В различните страни Денят на смеха е със своя национален колорит. Във Франция наричали този обичай "априлска риба". Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.
В Англия 1 април е ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки може да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещат със смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейди получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 ч. сутринта на 1 април".
Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.
В Германия и Австрия обаче смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда - предателят и именно на 1 април Сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки - например, да купят от аптеката мас от комар.
Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността" на времето - през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги покоси. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав", а старобългарската дума „лъжуняк" доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9518450
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27054
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930