Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 13:29 - Светлината на светилника
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 1805 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Една притча за силата на духа, за ценностите и вярата.

"По времето на Буда живяла старица, която се изхранвала с просия. Наричали я "Разчитаща на радостта." Тя гледала как владетели, принцове и най-обикновени хора правели дарове на Буда и най-много от всичко на света искала да е в състояние и тя да направи дар. Веднъж излязла да проси, но за целия ден получила само една дребна монета. Отишла с нея при един търговец и се опитала да купи малко масло. Той й казал, че с толкова пари не може да купи нищо, обаче щом чул, че желанието й е да направи дар на Буда, се смилил и й дал каквото искала. Тя занесла маслото в манастира и с него запалила светилник. Поставила го пред Буда и си пожелала следното: "Не мога да предложа нищо, освен този малък светилник. Все пак нека чрез него в бъдеще да бъда благословена от светилника на мъдростта. Нека освободя всички същества от тяхната тъма. Нека пречистя всичките им недостатъци и нека ги доведа до просветление."
През нощта всички други светилници изгаснали. Призори Маудгаляяна, ученикът на Буда, отишъл да ги събере и забелязал, че светилникът на просякинята продължава да гори. Бил пълен с масло, фитилът му бил съвсем нов. Казал си - "Няма защо този светилник да гори през деня"- и се опитал да го угаси. Но не успял. Опитал се да задуши пламъка с пръсти, но той продължавал да гори. Опитал след това и с робата си и пак без резултат. Буда, който наблюдавал през цялото време, казал:
- Маудгаляяна, нима искаш да угасиш този светилник? Не можеш. Не можеш дори да го преместиш, да не говорим да го угасиш. Ако излееш върху него водата от всички морета, пак няма да изгасне. Водата от всички езера и реки също няма да го угаси. Защо? Защото този светилник е дарен с всеотдайност, с чисто сърце и ум. А тези подбуди го правят невероятно ценен." Когато Буда казал това, просякинята се приближила до него, а той предрекъл, че в бъдеще тя ще стане съвършен Буда, наречен "Светлината на светилника."
Така че, мотивите ни - добри или лоши, определят плодовете на нашите действия. Колкото радост има на този свят, всичката идва от желанието ДРУГИТЕ да са щастливи; а колкото страдание има на този свят, всичкото идва от желанието АЗ да съм щастлив."

Прочетено от: Tибетска книга за живота и смъртта



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Притчите ни показват пътя, който ...
26.11.2013 13:37
Притчите ни показват пътя, който някои хора са извървяли и по който ние трябва да вървим, ако искаме да сме праведни.
Всички ние с раждането си се научаваме да получаваме - храна, грижи, внимание, нежност, любов...
Някои до живот само получават...
Малцина са тези, които с времето се научават да даряват и само те достигат до мъдростта, че даряването носи радост и удовлетворение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9493211
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031