Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 19:00 - Най-хубавата Коледа...
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 42563 Коментари: 11 Гласове:
24

Последна промяна: 15.12.2010 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Любовта, която даряваме,
е единствената обич, която остава при нас...

Елбърт Хъбард

image
В суматохата, в която живеем, е много по-лесно да начислим нещо на кредитните си карти, отколкото да направим подарък от сърце. А подаръците от сърце са особено нужни по време на празници.

Преди няколко години се заех да подготвям децата си, че тази Коледа няма да бъде много богата. Те отвърнаха:
- Да, мамо, и преди си ни го казвала!

Децата вече не ми вярваха, защото и миналата година им бях говорила същите неща, докато течеше делото за развод. Но след това бях отишла и бях изразходвала за тях всичките си кредитни карти докрай. Дори открих и някои особено хитри начини да им осигуря по нещо в Коледните чорапчета. Тази година определено щеше да бъде различно, но на тях не им се вярваше.

Една седмица преди Коледа си зададох въпроса: "Как мога да направя тази Коледа различна?" Във всичките ни жилища преди развода, винаги отделях време да се занимая с вътрешните ремонти и обзавеждане. Научих се да лепя тапети, да слагам дървени и керамични плочки, да шия пердета от чаршафи и още много неща. Но в тази квартира нямах много време да се занимавам с разкрасяване, а и парите не достигаха. Освен това ме беше яд на това грозно място, с червено-оранжевите си килими и тюркоазено зелени стени. Нямах никакво желание да влагам пари в него. Вътре в мен крещеше гласът на наранената ми гордост: "Няма да се задържим дълго тук!"

Никой не роптаеше срещу квартирата ни освен дъщеря ми Лиза, която винаги се опитваше да превърне стаята си в уютно кътче. Време беше да приложа уменията си. Обадих се на бившия си съпруг и го помолих да купи на Лиза една набелязана от мен покривка за легло. Погрижих се за съответните чаршафи.

На Бъдни вечер купих един галон боя за 15 долара. Освен това купих най-красивата хартия за писма, която някога бях виждала. Целта ми беше проста: Щях да съм заета с шиене до Коледа сутринта, така че да не ми остане време за самосъжаление на този толкова тържествен семеен празник.

Вечерта раздадох на децата по три листа от специалната хартия за писма и пликове. Най-горе на всеки лист написах следните думи:
"Това, което обичам у сестра си Мия"
"Това, което обичам у брат си Крие"
„Това, което обичам у сестра си Лиза"
„Това, което обичам у брат си Ерик"

Децата бяха съответно на 16, 14, 10 и 8 години и се наложи да ги поубеждавам малко, за да ги уверя, че ще намерят поне едно хубаво нещо, което харесват един у друг. Те се пръснаха да пишат в усамотение, а аз отидох в стаята си да опаковам малкото купени подаръци.
Когато се върнах в кухнята, децата бяха свършили с писмата си един за друг. На всеки плик пишеше по едно име. Разменихме си прегръдки и целувки за лека нощ и децата си легнаха. Лиза получи специално разрешение да спи в моето легло, след като обеща да не наднича до сутринта на Коледа.
Залових се за работа. В малките часове на Коледната утрин аз довърших пердетата, боядисах стените и се отдръпнах назад да се възхитя на произведението си. Чакай, чакай - защо да не нарисувам дъги и облачета както тези на завивките? Измъкнах четките, гримовете и боите си и към пет часа сутринта всичко беше готово. Твърде изтощена, за да се тревожа за моето - по израза на статистическите рубрики - "мизерстващо" домакинство, отидох в стаята си и намерих Лиза просната с разперени ръце и крака в леглото. Реших, че не ми се спи в неравна борба с детски ръце и крака, така че я вдигнах внимателно и на пръсти я занесох до стаята й. Когато полагах главицата й върху възглавницата, тя рече:
- Мамо, стана ли сутрин?
- Не е, бонбончето ми, не отваряй очи докато не дойде дядо Коледа.

image

Сутринта се събудих от развълнуван шепот в ухото ми:
- Мамо, много е красиво!
По-късно всички се надигнахме, седнахме около елхата и отворихме малкото на брой опаковани подаръци. След това раздадох на децата пликовете. Прочетохме написаните думи с просълзени очи и червени носове. Накрая стигнахме до написаното за най-малкия в семейството. Ерик беше на осем години и не очакваше да чуе нищо хубаво.

Брат му беше написал: "Това, което обичам у брат ми Ерик е, че не се бои от нищо."
Мия беше написала: "Това, което обичам у брат ми Ерик е, че може да си говори с всеки!"
Лиза беше написала: "Това, което обичам у брат ми Ерик е, че може да се катери по дърветата по-добре от всеки друг!"

Усетих как някой лекичко ме подръпва за ръкава, после една малка ръчичка се сви около ухото ми и Ерик прошепна:
- Мамо, до днес си мислех, че никой от тях не ме харесва!

image

Дори и в най-лошите периоди от нашия живот, изобретателността и творческото мислене ни даряват с най-прекрасните мигове на живота ни. Сега вече съм стъпила финансово на крака и сме отпразнували множество "богати" Коледи с купища подаръци под елхата. Но когато стане дума коя е най-хубавата Коледа, всички се сещаме за тази.

Шерил Никълсън

image











Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freyja - Да, има подаръци, които
15.12.2010 19:19
не се купуват с пари, а са толкова ценни!!!

Поздрави за хубавия постинг, feq!

:-)
цитирай
2. bven - Прекрасна коледна приказка!
15.12.2010 19:25
Нека всеки получи своята! Благодаря , feq, и лека вечер!:)
цитирай
3. stela50 - Чудна коледна приказка ...Много ценни и скъпи подаръци не се купуват с пари .
15.12.2010 19:48
Поздрави за хубавия постинг ,feq !
цитирай
4. bizcocho - Това, което най-много харесвам в ...
15.12.2010 22:35
Това, което най-много харесвам в теб е, че винаги успяваш да ме развълнуваш! :)
цитирай
5. creatura - feq ме зарежда с вълшебство, всеки ...
15.12.2010 23:30
feq ме зарежда с вълшебство,всеки постинг трае цяла вечност.
цитирай
6. tota - Поздрави и от мен!!
16.12.2010 10:31
Хубаво е, когато в семейството има по толкова деца...и когато между тях е обичта.
Хубав ден!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Много хубава приказка, това, което ...
16.12.2010 11:49
Много хубава приказка, това, което ни трябва е в самите нас и хората около нас. Трябва да можем да изразяваме добрите си чувства, да ги споделяме с тях. Много хора са свикнали да изразяват само недоволството си от нещо, а хубавото го приемат за даденост, която не подлежи на обсъждане. Това е голяма грешка, защото топлите думи един към друг са най-ценното ни общуване.
цитирай
8. ckarlet - Много хубава история, Фея! Нека ...
16.12.2010 12:36
Много хубава история, Фея! Нека подарим в огромни количества от обичта, която носим в сърцата си и която с нищо друго не можем да я заменим!
Хубави празници желая на семейството ти!
Поздрави за постинга!
цитирай
9. demonwind - Ето едно филмче
17.12.2010 01:52
за Коледа, което остана завинаги в мен и което ще гледам докато съм жив, казва се Коледна история (Christmas Story), от 2007 г., финландски. Има го в Замундата, горещо ви съветвам да си го изтеглите! Нищо общо с американските помии, които ни заливат всяка година и в които задължително се честити Ханука повече, отколкото Коледа, а всякакви дядоколедовци, включително и пияни, се опитват да покажат колко е весело на Коледа в Щатите!
Този филм е истински и, макар че на моменти ще ви разплаче, показва истинските неща в живота! Гледайте го и Весела Коледа! :)))
цитирай
10. feq - Приятели, вие сте най-добрият ми подарък...
19.12.2010 19:03
Зарадвахте ме с посещенията и коментарите си.

БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!
цитирай
11. pcelata - Сега видях поста ти...
01.12.2011 16:04
И честно...просълзих се.За миг,си припомних-колко мъничко щастие е необходимо,за да е щастлив човек.Истинските неща,не само,че не се купуват но и носят толкова много.Фея,ти си страхотна.Благодаря за хубавия постинг.Сърдечно те прегръщам и ти желая от все сърце много радост;необятно здраве и целия късмет на света-гарниран с всичката любов на света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494663
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031