Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 08:34 - Жива вода
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 9250 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 14.09.2009 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Легендата разказва, че една красива българска отказвала да стане наложница в харема на местния турски бей. За да я унижи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Когато се изправила през него с тежкия поднос със сладкиши, девойката го ударила по главата и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на кладата. И след като пламъците обгърнали голото й тяло, от очите се отронили две сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли "Момина сълза"…

image

image

image

Близо до извора била вече построена и най-голямата хисарска баня - "Момина баня" от римско време. Издигната е през IV век. Градежът е с характерната смесена зидари с дебелина на стените до 2м. Подът бил облицован с бял родопски мрамор. Имало помещения за топла и студена баня, два басейна с размери 15/5 м и дълбочина 1.40 м, зали за почивка и хранене. В други помещения се извършвали лечебни процедури и масажи. Към банята имало и нимфеум- светилище на изворните божества, където болните оставяли дарове след излекуването си.
Минералната вода се използвала и за отопление. Специални глинени тръби отвеждали горещата вода под мраморните плочи на пода, а нагоре между двойните стени се насочвала парата. За осигуряване на студената вода бил прокаран глинен водопровод от планината.

image

image

image

image

image

image

image

image

image
  В съседство с банята се намират останките на амфитеатър и голяма двуетажна сграда, които са били част от богатия обществен и културен живот на древния Диоклеционопол. Първите данни за Хисар датират от IV век преди новата ера. Римският император Диоклециан се установил тук, заради безценните минерални води. На територията на курорта бликат 22 извора с различен физико-химичен състав и температура от 41 до 52 градуса.

/следва продължение/

Снимките са направени за вас от моят личен фотограф - дъщеря ми Радостина :)



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Извинете, снимките ще бъдат качени по-късно. Имам проблем със сървара...
14.09.2009 08:36
От няколко дни се опитвам да кача снимки тук и не се получава.
цитирай
2. ckarlet - Страхотно е това, което ни показваш!!!
14.09.2009 09:00
Благодаря за споделеното! Хубав ден и успешна нова седмица!!!
цитирай
3. feq - Добро утро и добро начало на новата седмица и на теб, Скарлет!
14.09.2009 09:18
Това е най-мъчителният постинг, който съм пускала. Няколко пъти ми се изгубваше, снимките трудно качвах... явно съм изгубила тренинг, но сега ще наваксам - ОБЕЩАВАМ!
Животът отново влиза в своите релси...
цитирай
4. feq - За любопитните:
14.09.2009 13:23
нещо от историята на Хисар:

http://www.hisarbg.com/info/history.aspx

Историята на град Хисар е свързана предимно с римската империя. Когато пристигат по тези земи, римляните намират тук малко тракийско селище. Но популярността на лечебните му извори определя трайно интереса на римските управници. Градът е превърнат в административен център и през ІІІ в. е ограден с крепостна стена. Смята се, че тогава градът се е наричал Аугусте. От този период е запазен латински тухлен надпис, който говори за построяването на баня в чест на римските императори Максимилиан Галери и Лациний баща /края на ІІІ и началото на ІV в./.

По време на готските нападения в края на ІІІ в. градът е разрушен и опожарен. Възстановяването му в началото на ІV в. се свързва с император Диоклециан и получава неговото име Диоклецианопол. Той е бил трети по големина град в провинция Тракия след Филипопол /Пловдив/ и Берое /Стара Загора/. Диоклецианопол бил изграден според всички изисквания на римското градоустройство – с широки и прави улици, украсени със статуи на богове, с мраморни бани, с красиви дворци и вили за римската аристокрация. За да бъде защитен от вражески нападения, е бил обграден с крепостна стена, издигната от сръчните ръце на тракийските майстори. Тя е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров! Крепостта има форма на почти правилен четириъгълник. Изградена е със смесена зидария с пояси от четири реда тухли. Заедно с парапета и зъберите е била висока 12 м. Днес запазените останки от крепостта достигат 7 м. Най-добре запазени са западната и южната централна порта, която е и символ на града – Камилите. Нарича се така, защото до началото на ХХ век вратата е била разделена и приличала на две застанали една срещу друга едногърби камили.
цитирай
5. feq - slovoto, легендата се отнася за извора "Момина сълза" в близост до него е построената от римляните - "Момина баня"
14.09.2009 13:31
Както съм написала, минералните извори в района са повече от 20 на брой, всеки си има своята история и пази легендите си за поколенията.

Аз съм ползвала информацията си от указателните табели и специално за вас ще пусна постинг за римската стена.
цитирай
6. muza - В ХИСАСАРЯ НАИСТИНА БЛИКА ЖИВА ВОДА!
14.09.2009 14:15
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАПИСАНОТО, МИЛА ФЕЯ! АЗ НЯКОЛКО ПЪТИ ОПИТВАХ. ИМАХ НУЖНОТО ВДЪХНОВЕНИЕ, НО НЯМАХ ДОБРИ СНИМКИ. ТИ И ТВОЯТА НЕВЕРОЯТНО ТАЛАНТЛИВА ДЪЩЕРЯ НАИСТИНА УСПЯХТЕ ДА МЕ НАКАРАТЕ ДА УСЕТЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ МАГИЯТА НА ТОВА ДРЕВНО МЯСТО С МНОГО ЖИВА ВОДА! БЛАГОДАРЯ ВИ! А ОТНОСНО ПО-ГОРЕ НАПРАВЕНАТА ЗАБЕЛЕЖКА ОТ ЧИТАТЕЛ, ОТНОСНО ИСТОРИЧЕСКОТО ВРЕМЕ НА ЛЕГЕНДИТЕ - ПРОСТО ТАКА Е НАПИСАНО НА ТАБЕЛИТЕ ИЗ ХИСАР! КОРЕТЕ , МОЛЯ НЕ ОБИКНОВЕНИЯ ТУРИСТ ,А ОНЗИ ЧИНОВНИК, КОЙТО НЕ СЕ Е ИНФОРМИРАЛ КАКВО И КАК ДА ИНФОРМИРА ДРУГИТЕ! И АЗ СЪМ ЗАПЕЧАТАЛА СЪЩИЯ ТЕКСТ В ДОКАЗАТЕЛСТВО. А ЩОМ Е ЛЕГЕНДА - МОЖЕ И ТАКА ДА Е , МОЖЕ И ДА НЕ Е......НО ПО-ВАЖНО Е , ЧЕ МЯСТОТО Е ВЕЛИКОЛЕПНО И ИСТИНСКИ ЦЯР ЗА ДУШАТА И ТЯЛОТО! А ТЪЙ КАТО СЪМ ИСТОРИК, ЩЕ ДОБАВЯ ОЩЕ - НЕОСПОРИМО ДОКАЗАНО Е ТОВА ,ЧЕ И ВЕЛИКИ ИМПЕРАТОРИ СА ИДВАЛИ ТУК И ПРАЩАЛИ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ТУК ТЕХНИТЕ РАНЕНИ И БОЛНИ ВОЙНИЦИ.
цитирай
7. feq - Благодаря ти, Миме, за подкрепата...
14.09.2009 14:37
Порових се и аз из електронните издания, исках да бъде достоверна информацията, но за жалост доста противоречия съзрях.
Все пак осланям се и вярвам на видяното!

А за целебните свойства на минералните извори в Хисар не може и да има съмнения. Много хора са открили своето спасение тук.
цитирай
8. feq - Още една легенда:
14.09.2009 14:40
Потънал в скръб велик император. Траур потулил белокаменния му замък. В безнадеждни гърчове, на смъртен одър ридаела красива императрица. Незнайна болест отброявала последните й дни. Куриери, вестоносци и оракули шетали по необятната земя и търсели лечители. Никаква вест, никаква утеха.

Повехнал трак, узнал за скръбта на великия владетел, отишъл сам в двореца. Лисичи калпак потулял главата чак до ушите, а изтъркан плащ прикривал мършавите му рамене. Въвели го при болната. Той повдигнал леко клепачите й, притиснал с длан под жлъчката и peв изпълнил двореца. Копиеносците се възправили, но болната им господарка едвам вдигнала ръка за пощада. Тя се отпуснала в дълбок сън. Чак тогава тракът се обърнал към императора:

— Има цяр, само един... Още сега тръгнете все на изток, докато стигнете реката Хеброс. Един ден път на север от нея ще найдете топли извори. Нека се къпе в тях и пие от водата им!

— Каква да е наградата ти? — запитал императорът.

— Никаква. Едно само искам — живейте в мир с братята ми там!

И чудото станало. Императрицата започнала да се къпе в топлата вода и да пие от нея така, както бе казал старецът. Тя възвърнала съня си, после дошло и здравето. Магия сякаш обвързала императора за този край. И той изградил там хубав и богат град, който сетне нарекли Аугусте. Всичко имало в него: и за разкошния живот на богатите, и за развратните им нощи.

Едно само не постигнали римляните — мир с траките, отседнали преди тях край изворите. А не могли да нарушат клетвата, дадена от императора на стария знахар.

- Ние сме стопани на тези земи – отвръщали винаги траките – идвайте тук, когато болест Ви гони, бъдете ни гости, а не господари!...

(легендата е разказана от Кръстьо Иванов (журналист, жител и летописец на Хисаря), 1971 г.)
цитирай
9. vanya70 - Благодаря ти, feq!
14.09.2009 15:42
За всичко, което видях и прочетох тук с удоволствие и интерес!

Поздрави! :)

ПП. Ще надниквам и за продължението! ;)
цитирай
10. compassion - Никога не съм била там,
14.09.2009 23:56
но знам, че е много лековита водата. Хубаво, че си била там. Благодаря за интересните легенди!
цитирай
11. feq - Привет, Ваня! Радвам се, че надникваш тук!
15.09.2009 19:17
Много усмивки за теб и поздрави на божествените Родопи!
цитирай
12. feq - compassion, това е наистина едно райско кътче на Родината ни!
15.09.2009 19:20
В Хисар има всички природни красоти - мек климат, лечебни води, много зелинина, спокойствие и тишина. Заслужава си да го посетиш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494172
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031