Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 09:24 - Дотук с равенството в ЕС
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 3549 Коментари: 0 Гласове:
-11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Дотук с равенството в ЕС Публикувано на 22.11.2017  в Свят  Инфарктно, обсебено и непредвидимо – три прилагателни, които нормално няма да асоциирате с гласуването за две технократски агенции.

Но вотът за преместване на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency, EMA) и Европейската банкова администрация (European Banking Authority, ЕВА) от Лондон ни докара до ръба. Амстердам ще приюти ЕMA, докато Париж беше награден с ЕBA.

Това в никакъв случай не беше ясен процес, като и двете гласувания завършиха в една заплетена ситуация с 13:13 гласа (и в крайна сметка Естония решаваше нещата).

image

Заместник-министърът по европейските дела на Естония Мати Маасикас, президент на Съвета „Общи въпроси“ на Съвета на ЕС

От отхвърлена Източна Европа до преустроения Париж, има много изводи от гласуването, което се проведе от останалите в ЕС 27 държави в понеделник.

POLITICO събра пет ключови извода от драматичния вот на ЕС, който според някои донесе срам за евровизията.

1.Източна и Централна Европа бяха отблъснати

image

Преди няколко месеца председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер говори за един ЕС “от равни”, в който “всичките му членове ще бъдат третиран 

Толкова за равенството в ЕС. Преди няколко месеца председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер говори за един ЕС “от равни”, в който “всичките му членове – големи или малки, от Изток или Запад, от Север или Юг” – ще бъдат третирани еднакво.

В понеделник изборите зачертаха казаното от Юнкер за равенство, тъй като столиците на ЕС ясно показаха предпочитанието си да запазят най-престижните награди от Брекзит в ръцете на западноевропейските страни.

“Това е разочарование”, заяви говорител на чешкото представителство в Брюксел. “Географският баланс трябваше да бъде критерий [в процеса]. Това не беше изпълнено. “Варшава също реагира. “Бихме се радвали нашият регион да бъде домакин на една от тези агенции”, каза един полски дипломат, поискал анонимност. “Това беше много важно, когато установихме критериите за една от [агенциите], така че да има географско равновесие. За съжаление, това не се случи.“

Чешки и полски представители се въздържаха от изразяване на разочарованието си по време на гласуването, каза един дипломат в залата пред “ПОЛИТИКО”. “Нямаше никаква реакция”, каза членът на Съвета. „Имаше някои човешки реакции. Някои се усмихнаха, други се усмихнаха по-малко.“

Отговорът на Словакия беше много по-ясен, като Братислава се въздържа от гласуване във втория и последен кръг в знак на протест, което доведе до борба между Амстердам и Милано.

2.Амстердам: случайно, но технически обективно решение

Че ще се случи “всичко”, както мнозина прогнозираха, се случи, но не по начина, по който хората го очакваха.

Вместо агенциите да отидат на някакво място, което никой не предвиждаше, всичко беше оставено на случайността. Независимо от лобирането и обещанията на натовските войски от италианците и ирландците, които се оттеглиха от състезанието на ЕMA, за да се съсредоточат върху ЕBА, ръката на естонския заместник-министър по въпросите на ЕС Мати Маасикас не донесе щастие на Милано и Дъблин: Амстердам спечели ЕМА и Париж сграбчи ЕВА.

Италианците успяха да убедят 12 други държави със своето очарование и обещания, но в крайна сметка това нямаше значение. “Ясно е, че това оставя горчив вкус, когато загубиш с произволен механизъм, с извадена топка … при хвърляне на монета „ези-тура“няма никакво политическо влияние”, каза италианският министър по европейските въпроси Сандро Гози, когато напусна срещата на Съвета по общи въпроси в понеделник вечерта.

Хазартният случай при окончателното решение и в двата случая показва не само колко оспорвана е надпреварата, но и как са разделени 27-те оставащи в ЕС страни, само с едно въздържане (от Словакия), което е достатъчно, за да доведе до перфектна безизходица.

И макар процесът да беше приоритет за вземане на политически решения, предложението за преместване на ЕМА, стана най-важното, което се провеждаше на основата на неполитически критерии. В малкото анализи, които класираха офертите, Амстердам последователно излезе на върха, като се изключи критерият за географския баланс. Това е любимото място в класацията на персонала на EМА за градовете, в които биха предпочели да се преместят от Лондон. В оценката, поръчана от EFPIA, лобито на фармацевтичната индустрия на ЕС, Амстердам се класира на второ място заедно с Брюксел след Копенхаген.

Но Амстердам се класира зад Копенхаген в прегледа на EFPIA, тъй като няма да бъде готов за агенцията по лекарствата навреме за Брекзит. Конферентните съоръжения за ЕМА ще бъдат готови в първите дни след Брекзит, каза пред “ПОЛИТИКО” Вутер Бос, специален посланик на Холандия за ЕВА. Но част от офис пространството може да не бъде завършена още пет или шест месеца след това.

image

3.Париж, новото Лондонско Сити

Въпреки че ЕВА може да не донесе икономическата плячка, която EАЛ обещава, тя представлява нещо много по-голямо за Париж – шанса да бъде новият финансов център на ЕС.

С излизането на Лондон и Великобритания от блока страните се опитват да привлекат най-големите банки, финансовата инфраструктура и други фирми от Лондонското Сити в своите столици. Докато инвестиционните фирми все още финализират своите планове за действия при влизането в сила на Брекзит, други финансови центрове в ЕС вече се борят, за да се превърнат в град за преместване на банки. Поставянето на ЕВА в Париж означава, че там ще има два основни финансови контролни органа – ЕВА ще се присъедини към пазарната администрация – ESMA. Така че, ако една банка обмисля между кроасани или къривурст, това би й помогнало при решението.

Както френският президент Еманюел Макрон написа в Туитър след огласяването на резултата: “Това е признание за привлекателността на Франция и европейския ангажимент. Щастливи и горди за нашата страна.”

image

4.Германия не е в играта си?

Това гласуване не би могло да се случи в по-лошо време за Германия, която е в разгара на правителствена криза. За случайните наблюдатели Франкфурт беше сигурен победител за ЕВА – това би било естествено допълнение към Европейската централна банка (ЕCB) и застрахователния надзорник – но той дори не стигна до последния кръг от гласуването (въпреки съобщенията, че е направена договорка с Гърция за подкрепа на съответните предложения за ЕМА и ЕВА).

И какво се обърка? Една от теориите е, че канцлерът Ангела Меркел е достатъчно заета и е основателна причина. Берлин в момента няма капацитет да сключва сделки с други държави поради политическото безпокойство, пред което се изправя правителството след разпадането на проучвателните разговори, включващи християндемократите на Меркел и тяхната баварска сестринска партия, Християнсоциалния съюз, плюс либералните свободни демократи и зелените в неделя вечер.

Въпреки това германците не могат да бъдат твърде разочаровани от резултата, като се има предвид тяхната вече доминираща власт в ЕС. Освен това това отваря Германия, за да получи това, което наистина иска – председателството на ЕСВ. След като изтече мандатът на президента на ЕСВ Марио Драги, може да дойде ред на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман. Получаването на ЕВА може да се окаже вредно за тази цел.

5.Купата печели, Великобритания губи

Задкулисни паздарлъци и преговори се появи един коронясващ: пластмасова купа – или може би “евтино стъкло”, според европейски служител в залата.

Получените гласове означаваха, че последните двама кандидати и за двете агенции са определили съдбата си чрез жребий, определен от причините на другите да загубят. Резултатите от 13-13 се случват, защото една държава се е въздържа в последния кръг. Макар че не е ясно коя страна не е гласувала в състезанието на ЕВА, въздържането на Словакия при надпреварата за EMA беше протест: министърът на здравеопазването Томаш Друкер заяви, че са останали извън гласуването на втория и третия кръг, тъй като по-новите страни-членки не са преминали първи кръг на елиминиране.

Докато резултатите от гласуването разкриват продължителни напрежения сред 27-те страни от ЕС, най-ясният губещ беше Великобритания. Няма намерение да се отказва от Брекзит, тъй като носещите плюсове агенции са обещани другаде. Преместванията са “пряка последица – и първият видим резултат – на решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз”, коментира Комисията след гласуването в понеделник.

“Загубата за Лондон е печалба за Амстердам”, казва Стив Бейтс, изпълнителен директор на асоциацията BioIndustry, базирана в Обединеното кралство. “Днешното решение за местонахождението на Европейската агенция по лекарствата означава 1000 висококачествени работни места, напускащи Великобритания, разбивайки 1000 семейства като пряк резултат от Брекзит “, с последици за още хиляди.“

Анабел Диксън, Джакопо Баригаци и Матю Карнитшинг, „ПОЛИТИКО“./БГНЕС/




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748882
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031