Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2016 22:25 - Джон Хилъри: ЕС е капиталистическа програма.Ако Евросъюзът иска да оцелее, трябва да ребалансира своите цели, убеден е икономическият експерт
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Джон Хилъри: ЕС е капиталистическа програма.Ако Евросъюзът иска да оцелее, трябва да ребалансира своите цели, убеден е икономическият експерт
Кристиела Симеонова
Дума 30. Май 2016 , брой: 119
Джон Хилъри е изпълнителен директор на базираната в Лондон неправителствена организация "Война с лишенията" (War on Want), която се бори срещу бедността и неравенството и се стреми към постигането на глобална справедливост и изграждането на един по-добър свят. През последните 20 години той пише по въпроси, свързани с търговията и инвестициите. През 2013 г. е назначен за хоноруван професор в колежа по политика и международни отношения на Нотингамския университет. През октомври същата година бе публикувана книгата му "Бедността при капитализма: икономическата криза и борбата за бъдещето". Хилъри е сред основните експерти, които участват в движението срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП). Той е автор на брошурата "ТТИП - харта за дерегулации, атака срещу работните места и краят на демокрацията", която е издадена и на български език в сътрудничество със сдружение "Солидарна България", в превод на Илиан Станчев и редактори Чавдар Найденов и Даниела Пенкова.
"Да не можеш да упражняваш контрол върху собствените си решения - това е основен проблем на ЕС"
 "Някои социалдемократически партии все още се опитват да поддържат идеята за социален договор между капитала и обществото"
 "ТТИП се използва като оръжие срещу Русия"
 "ЕС и НАТО оказват натиск върху Русия. Ако това продължи, става опасно"
 "Кризите в Сирия, Ирак, Либия, Ливан са резултат от империалистическите войни на европейските страни"
 

- Неотдавна "Грийнпийс" публикува над 240 страници от преговорните документи по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Определяте ли, г-н Хилъри, това като победа за европейските граждани и противниците на споразумението? Предвид редица последвали изказвания на водещи европейски политици очаквате ли преговорите да бъдат спрени или поне забавени?
 - Победа е за европейските граждани, защото още от началото на преговорите Европейската комисия наложи 30-годишна забрана за обществен достъп до ключовите документи от споразумението. А това са точно ключови документи за нас, за обществото. Това са конкретни текстове, които разкриват позициите на американската и европейската страна в преговорите. А ЕК ни забрани достъпа до тези важни документи. И сега в резултат на огласяването им можем да ги видим черно на бяло за първи път, което е съществен напредък. За съжаление обаче това не се случи, защото спечелихме правото да ги видим, а просто защото те бяха огласени от "Грийнпийс". Документите са изключително полезни за нас, но в същото време това не променя нивото на секретност, което използва Европейският съюз в преговорите.
 Не смятам, че преговорите ще спрат незабавно. Европейската комисия и САЩ ще опитат да продължат с разговорите, но за тях ще е изключително трудно да получат политическа подкрепа. Това стана ясно от някои от последвалите разкриването на документите коментари - например на френския президент Франсоа Оланд или на германския вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел. Все по-трудно и опасно предвид огромния отпор на европейските граждани е за политиците да демонстрират подкрепа за ТТИП.
 - А потвърдиха ли разсекретените документи най-големите ни страхове, свързани с ТТИП?
 - Определено да. Досега бе ясна посокота, в която се движи ТТИП, т.е. предложенията, плановете, редицата доклади, които будят сериозна тревога. Сега от тези изтекли документи можем да видим реалните текстове, които потвърждават нашите страхове, особено около основния въпрос в ТТИП, а именно дерегулацията - отслабването и премахването на ключови социални и екологични стандарти, които желаем да запазим, но сега те са определяни просто като търговски бариери. Това, смятам, е една от най-реалните и големи заплахи, които крие ТТИП.
 - Предвид това, което се случва с ТТИП, какъв развой очаквате за сходното споразумение между ЕС и Канада (СЕТА)?
 - Доста интересен въпрос, особено що се отнася до вашата страна България. Знаете, че повечето държави членки заявяват, че ще възнамеряват да подпишат споразумението. През юни то трябва да бъде представено пред Европейския съвет. Целта е да бъде подписано след лятната ваканция, през септември или октомври. Но се появи един много сериозен въпрос, повдигнат от правителствата на България и Румъния. Той е свързан с визите за Канада. Действията на канадското правителство спрямо българските и румънските граждани са абсолютна дискриминация. Смятам, че двете правителства трябва да отстояват принципите и твърдо да заявят, че няма да позволят ратифицирането на СЕТА, докато този въпрос не бъде разрешен.
 По-късно тази година документът трябва да отиде в Европейския парламент. Очакваме процесът по ратификация да продължи до пролетта на 2017 г. Ще бъде доста тежка битка за Еврокомисията да ратифицира документа. Разбрахме, че Европейският съвет, т.е. правителствените и държавните ръководители, е заявил, че СЕТА трябва да е смесено споразумение, което означава, че трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всяка страна членка. Така че смятам това за обречена битка, защото много страни заявиха, че това не трябва да се случва. Европейската комисия пък зае едно средно положение, като настоя за временно прилагане на СЕТА, т.е. иска да бъдат прокарани мерките в споразумението дори преди да бъде ратифицирано от националните парламенти. Доста антидемократичен метод, бих казал.
 - Именно демократичният дефицит е основен проблем за ЕС. Освен това той е заплашен реално и от разпад. Референдумът за ЕС във Великобритания наближава, какви са настроенията сред британците?
 - Днес във Великобритания всичко е референдум, медиите само за това говорят. Съвсем естествено е, защото това е много важно решение. Ако ние напуснем Европейския съюз, това ще е изключителна промяна както за ЕС, така и за самата Великобритания. Има много голямо раздвижване сред хората, които се обявяват срещу ЕС и искат да го напуснат. Това се дължи на факта, че те все повече се запознават със самия съюз. 99 процента от хората във Великобритания нямат директен опит за това как работи Европейският съюз, нямат пряк досег с европейските институции като Европейската комисия или Европейската централна банка например. Те никога не са се сблъсквали със същите проблеми като Гърция или Ирландия, където тройката кредитори - ЕК, ЕЦБ и МВФ, им казва какво да правят с икономиките си. Действително при британците липсва дълбокото разбиране на Европейския съюз. В резултат на дебата, който се провежда сега, хората научават повече за него и голямо мнозинство вижда основните му проблеми. Да не можеш да упражняваш контрол върху собствените си решения - това е основен проблем.
 - Независимо от резултата от референдума той е знак за бъдещето на ЕС. Евроскептицизмът набира все по-голяма сила. Как виждате вие бъдещето на Евросъюза?
 - Европейският съюз трябва да направи много важен избор - дали да стане по-отворен, по-прозрачен, по-демократичен и да предложи на практика нещо на своите граждани. Защото днес е ясно, че ЕС е капиталистическа програма, която предлага облаги на едрия бизнес и транснационалния капитал, и в същото време - по-малко и по-малко на своето население. Това е голямото предизвикателство. Ако Европейският съюз иска да оцелее и да стане по-силен, трябва да ребалансира своите цели. От една страна, трябва да имаме социална Европа, която да се грижи за своите граждани. От друга - глобална и конкурентна Европа. За съжаление сега фокусът е само върху тази втората Европа, не върху социалната страна.
 - Как приемате сравнението между ЕС и Хитлер, което преди време направи бившият кмет на Лондон Борис Джонсън?
 - Не смятам, че това е особено умно и уместно сравнение. Днес много по-важно е да започнем да търсим, да се вглеждаме в реалните действия на ЕС, които говорят за неговата същност и функциониране. ТТИП и СЕТА са много добри примери, но също е важно и това, което преживяха гърците. Миналата година Европейската комисия им причини страшни главоболия и когато избраха алтернативата, им беше казано, че такава всъщност няма.
 - Наистина като че ли няма алтернатива, като се има предвид какво се случва и днес в Гърция.
 - Така е. Това е огромно предизвикателство пред европейците - ако искаш различно бъдеще, трябва хубаво и внимателно да премислиш членството си в ЕС.
 - Свидетели сме на една, бих я определила, обезпокоителна тенденция в Европа. В много от европейските страни традиционните политически партии губят позиции. От друга страна, се утвърждават крайни националистически настроения. Европейските граждани са толкова разочаровани от партии, на които довчера са гласували доверие. Къде грешат традиционните политически сили, че тласкат своите поддръжници към партии в крайния политически спектър?
 - Това е много добър въпрос. Абсолютно съгласен съм с вас. Основният въпрос според мен е, че все още има някои социалдемократически партии, които вярват, че сме в 70-те, 80-те години на миналия век. Те се опитват да внушават, че все още е възможно да се поддържа идеята за социален договор между капитала и обществото като цяло. Само че за съжаление този договор вече не съществува заради политиката на строги икономии. Така новите партии от крайнодесния и крайнолевия сектор предизвикват социалдемократическите партии и центристките. Това наистина доведе до политическа криза в Европа. Хората не чувстват, че са представени техните интереси, затова се обръщат към нови партии, дали вдясно или вляво.
 - Наред с всички тези проблеми, европейските лидери изглеждат толкова безпомощни при разрешаването на основната криза в Европа днес - мигрантската криза. Имайки предвид това, как оценявате европейската политика спрямо Турция и по-специално отношението на канцлера Ангела Меркел към Анкара?
 - Това е огромен проблем. ЕС се опитва да разреши бежанската криза, като прехвърля проблема другиму. Вместо да го разрешава тук, той го бута към Турция и турското правителство. Всъщност ние се сблъскваме с дългосрочните последствия от един друг проблем. Замислете се защо Сирия, Ирак, Либия, Ливан са в такива кризи. Те са резултат от империалистическите войни, започнати от европейските страни, особено Великобритания. Смятам, че това е изключително важен момент, който трябва да си припомняме. Да помним, че ситуацията, на която ставаме свидетели днес, е резултат от нашите империалистически войни, причиняващи бежанската криза. Изцяло наша отговорност е да се справим с нея.
 - Като говорим за глобалната сцена, как оценявате ролята на Евросъюза на нея?
 - Определено западаща. Ясно е, че ЕС и САЩ губят влияние като дял в световната икономика в сравнение с изгряващите икономики като Бразилия, Китай, Индия, Южна Африка. Както и от гледна точка на способността си да проектират и да защитават своята сила в света. ЕС и САЩ вече не могат да диктуват правилата и бъдещето на световната търговия, както правеха в миналото. Отчасти кризата в Европа е рефлекция на опита й да се примири с това изгубено влияние.
 - Как коментирате настоящите отношения между ЕС и Русия?
 - Този развой е наистина опасен. Ако погледнем отново ТТИП, то определено се използва като оръжие срещу Русия. Съвсем изрично се показва, че ТТИП е икономическото НАТО, което цели изолацията на Русия, и по-конкретно прекъсването на зависимостта на някои централни и източноевропейски страни от руския петрол и газови доставки. Това е много важен въпрос за нас, защото не искаме да се връщаме към времената на Студената война, не искаме да се връщаме в XX век. Искаме бъдеще, в което да работим заедно с другите страни. А ЕС и НАТО оказват натиск върху Русия - дали заради Украйна или по други въпроси. Ако това продължи, става опасно. Евросъюзът трябва да има много по-позитивни и конструктивни отношения с Русия.
 - Особено пред глобалната заплаха в лицето на тероризма.
 - Да, разбира се.
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033425
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031