Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2014 14:29 - Да се превърнем в това, което сме
Автор: padreantonii Категория: История   
Прочетен: 4902 Коментари: 7 Гласове:
48


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако се разходите из голям музей, ще забележите че Ван Гог не обрисува същия свят като Рембранд, Пикасо не вижда нещата като Гоя, Джорджия О’Кийфи не прилича особено много на Ривера, Салвадор Дали не наподобява нищо друго, освен самия себе си и като цяло – никой художник от световна величина не е станал класик, правейки това, което някой вече е направил или дори онова, което всички други са правели в тяхната собствена епоха.

В сферата на науката, имената на – Айнщайн, Дирак, Кюри, Бор, Хайзенбер, Шрьодингер, Джон Бел и т.н. – живеят именно, защото никой от тях не е приемал Нютон като за Светото Писание. Те всички създадоха уникални и неочаквани иновации в основната теория.


И в случай, че смятате, че това е приложимо единствено в изкуството и науката, вземете предвид и най-успешните хора в индустрията. Хенри Форд не е станал богат просто копирайки парната лодка на Фултън. Той направил толкова евтина кола, че всеки можел да си я позволи. Хауърд Хюз продуцира филми, за които никой друг не се осмели дори да опита, а впоследствие – революционизира въздухоплаването. Бъкминстър Фулър не копира кубичната форма от предшестващите го архитекти, а изобрети геодезичния купол. По последни данни, над 300 000 от неговите постройки просъществуват, превръщайки го в най-яркия и успешен архитект в историята. Стийв Возняк не копира компютрите от неговата съвременност, но изобретява такъв, който може да бъде ползван дори от кръгъл идиот (като мен). Бил Гейтс създава ново поколение софтуер и т.н.


Всички имаме нужда от постоянно преповтаряне на тези банални истини, защото живеем в свят, в който множество от много мощни сили ни обработват от раждането, през училището, до работата, опитвайки се да потиснат индивидуалността ни, нашата креативност и най-вече нашето любопитство – накратко – за да унищожат всичко, което ни окуражава да мислим за и от себе си.


Родителите ни искат от нас да се държим като другите деца в квартала ни. Те категорично не желаят момче или момиче, което да изглежда „странно“ или „различно“, или (не дай си боже) „твърде многознаещо“.


Тогава влизаме в началното училище, съдба по-лоша от смъртта и ада в комбинация. Без значение дали ще се озовем в държавно или частно училище, ние научаваме два основни урока:


1) съществува само един правилен отговор на всеки въпрос;

2) образованието се състои в запаметяването на този един-единствен верен отговор и преповтарянето му на „изпита“.


Същите тактики продължават в гимназията и с изключение на няколко науки – дори в университета. През цялото продължение на „образованието“ ние сме бомбардирани от организираната религия. Повечето от религиите в тази част на света също ни учат на „единствения правилен отговор“, който трябва да приемем със сляпа вяра. Още по-лошо – те опитват да ни тормозят с посмъртно препичане, ако някога се осмелим да мислим изобщо.


След 18 до 30 + години от всичко това, ние излизаме на трудовия пазар и се учим да бъдем почти глухи, тъпи и слепи. Винаги трябва да казваме на „по-висшестоящите от нас“ онова, което искат да чуят, което съвпада с техните предразсъдъци и/или техните фантазии-самозалъгалки. Ако забележим нещо, което те не желаят да знаят, ние се учим да държим устите си затворени. В противен случай получаваме: „Само още една думичка Уилсън и ще те уволня!“


Както каза моя гуру Дж. Р. „Боб“ Добс: „Знаеш колко тъп е обикновения човек, нали? Е, математически, по дефиниция, половината от тях са по-тъпи даже от това!“


Навярно „Боб“ генерализира и има предвид само половината от населението, но отделно от това, думите му са право в десетката. Половината от хората, които срещате, наистина изглеждат по-тъпи от кашон пълен с камъни. Но те не винаги са били такива. Родителите, връстниците, училищата, църквите, поучителите и професиите им ги превръщат в такива. Всяко бебе с рождението си притежава неизчерпаемо любопитство и експериментален темперамент. Отнема 1/3 от живота ни да унищожим това любопитство и експериментаторски дух. В повечето случаи, ние се превръщаме в кротка част от едно покорно стадо.


Цялото това човешко стадо започна с потенциала на гения, преди тихата конспирация на социалния конформизъм да хвърли сянка върху неговото съзнание. Всеки един от това стадо може да възвърне тази изгубена свобода, ако работи достатъчно здраво за това.


Работя върху това вече повече от 50 години и все още намирам аспекти от себе си, които действат като робот, а в някои случаи и като зомби. Да се научим „как да се превърнем в това, което сме“, отнема цял живот, но изглежда все още е най-доброто, което си струва да направим.




Робърт Антон Уилсън

Превод: Н.

http://www.parallelreality-bg.com/statii/obsti/445-2013-01-22-00-08-47.html



Гласувай:
49



1. vlajniochi - Всеки човек е различен и идентичен. ...
11.01.2014 15:28
Всеки човек е различен и идентичен. Ражда се чист, носи любов, но не винаги поема по своя път. Подмамван от пошли предавания, срещнал се с неподходящи хора бива попаднал в колелото на живота, което така силно се върти, че не дава минута дъх и спокойствие. Когато разбереш, че си различен и откриеш истинската си същност биваш хулен и не приеман. Не защото си глупав или луд, а защото се открояваш от стадото. А стадото не обича различните.
цитирай
2. padreantonii - отговор на vlajniochi
11.01.2014 15:37
Благодарности за този проникновен коментар . Действително стадният принцип защитава усилено своя периметър от всеки , който се отличава дори с малко от средното равнище. То те счита за потенциална опасност ако не се вписваш в предложените псевдо-развлечения и насоки на живот . Живот в калъп - това е истината за тази система.
цитирай
3. anonimen65 - i vse pak
11.01.2014 17:37
niakoi uchat pravilno.razvivat svoite osobenosti do goliama vicota/kade li se uchat ?koi li gi uchi?a u nas naistina deistva printsipa ot vitsa natisni mu glavata v kazana.i tezi chalgadjii i polititsi i te sa v kazan ama ne se useshtat i se misliat za neshto veliko.ami izlezli ot stadoto a tehnite predshestvenitsi unishtojiha nadarenite razlichn de duhovno de fizicheski.
цитирай
4. tanya7713 - рядко ни остава време да почувст...
11.01.2014 17:40
рядко ни остава време да почувстваме собствената си същност.Света, в който
“Всеки е друг и никой не е самият себе си”
Хайдигер
Рядко ни остава време да почувстваме собствената си същност.Света, в който живеем ни налага да играем различни социални роли. Нещо повече ние самите така се вживяваме в ролите си, че съзнателно или не, създаваме мит за себе си в собственото си съзнание.Езотериците могат да го нарекат автомагия, обикновения човек ще го нарече заблуда. Този мит може и да ни помага да заживевем по- леко и уредено, но ни отдалечава от собствената ни човешка същност.
цитирай
5. padreantonii - отговор на tanya7713
11.01.2014 17:57
Тоталното контролиране на човешкото съзнание, вследствие на всички тези похвати за въздействие води до потискане на личността, отчуждаване на хората един от друг, живот на границата между две реалности и в крайна сметка – превръщането на човека в биоробот.
цитирай
6. eli23 - Ами да!
11.01.2014 22:18
Струва си! Да бъде!
цитирай
7. vlajniochi - Известният художник модернист ...
11.01.2014 22:54
Известният художник модернист Салвадор Дали е един от малкото художници излязъл извън общоприетите рамки и канони. Дръзнал да рисува сюрреалистични картини бива приет за психически болен. Той е художник с голямо въображение и притежава нещо много повече от другите. За тогавашните така елементарни догми и схващания, той е ненормален, защото прави нещо различно. Но кой може да определи кой е нормален и кой не, след като не знам да има човек разгадал и анализирал изцяло една картина. Никой не може да влезе в главата и света на художника. Поздрави за поста :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: padreantonii
Категория: История
Прочетен: 1263450
Постинги: 187
Коментари: 625
Гласове: 5757
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031