Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03 12:11 - Кърпи кожух
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 5671 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Народното име на минзухара е "кърпи кожух", а на латински се нарича кронус. 
Минзухарите са красиви пролетни цветя и се срещат в природата по високопланинските склонове, по поляните в Средна и Южна Европа. У нас те виреят в цялата страна. Познати са повече от 180 видове и сортове в разнообразни окраски - жълта, лилава, бяла, синя. Има и видове с пъстра окраска и преминаваща от тон в тон. Цъфнат ли минзухарите, значи е дошъл краят на зимата и идва пролетта...
Тази тъй дълго чакана и обичана пролет. В легендите за цветята непременно присъства и ЛЮБОВТА.


Една древна легенда разказва за любовта на Крокус, млад и добър овчар. Един ден той срещнал в гората красивата нимфа Смилакс и лудо се влюбил в нея. Изумени от силата на чувствата, които се разгорели между божествената девойка и простосмъртния, боговете решили да ги съберат завинаги. Те превърнали момичето в неувяхващ тис, а Крокус - в прекрасното растение минзухар, което цъфти и през пролетта и през есента, за да се събира със своята любима.



Според друга легенда, преди да се отправи към мъченическа смърт, свещеникът Св. Валентин увил в хартия жълт минзухар. Той тайно го подарил на Августина - сляпата дъщеря на пазача на затвора, в който бил хвърлен заради своята вяра. Още щом разгърнала хартията, девойката прогледнала.









Гласувай:
11
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Честита пролет, Феичка!
20.03 17:58
Пълна със здраве и усмивки да е!
цитирай
2. feq - Интересно за шафрановия минзухар
21.03 11:18
Шафранът е една от най-скъпите подправки, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета (дисталните краища на пестиците – женските репродуктивни органи на растението) и част от шийката му (стъбло, свързващо близалцата с останалата част от растението) се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител. Шафранът расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция.

Характерни за шафрана са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Той съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества, шафранът е много търсена подправка за храни по целия свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 4923629
Постинги: 973
Коментари: 7892
Гласове: 24209
Архив
Календар
«  Март, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031