Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2016 13:22 - Научи се да бъдеш щастлив
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3418 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 27.02.2016 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Нямам време за щастие
(притча)

Вървял си по пътя един стар мъдрец и се любувал на природата. По някое време минал покрай нива, на която работел един селянин. Човекът бил грохнал от работа, изморен и потен и едва стоял на краката си.

Мъдрецът се спрял и го заговорил:
- Хей, човече, ела да поседнем на сянка и да си поговорим. Хем да си починеш малко.
- Не мога, трябва да работя. Денят вече преваля, а аз имам още толкова много работа.

- Защо работиш толкова много? – попитал старецът. – Спирай да си почиваш отвреме на време. Погледни колко е прекрасен денят!
- Не мога. Нямам време да се наслаждавам нито на деня, нито на живота. – отговорил мрачно човекът.
- Но защо се обричаш на всичко това? – недоумявал старецът. – Така пропускаш щастието...

- Нямам време за щастие! Аз трябва да се трудя и да страдам, за да осигуря щастие на децата и внуците си. Моят дядо е правил същото заради моя баща, а моят баща е страдал заради мен.

- А някой от вашето семейство бил ли е щастлив? – полюбопитствал странникът.
- Все още не, но моите деца и внуците ми сигурно ще бъдат! – възкликнал човекът и отново се захванал за работата си.

- Виж, приятелю... Позволи ми да ти дам един съвет. Неграмотният не може да научи никого да чете. Нито къртицата може да възпита орел! Така че, най-напред се научи ти да бъдеш щастлив, за да можеш да научиш и децата си на това.

image






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Десет урока за научаване.
27.02.2016 19:20
Десет урока за научаване.
Първи: Да следвам сърцето си.
Втори: Да нямам очаквания.
Трети: Да вярвам във себе си.
Четвърти: Да бъда различна.
Пети: Живота да пазя.
Шести урок: Да обичам,
дори когато ме мразят.
Седми: Да се усмихвам.
(Нищо, че пак ми се плаче.)
Осми урок: Да притихвам.
Няма спешни задачи.
Девети: Да се харесвам,
защото съм с нещо красива.
Десети урок: (Много лесен):
Просто да съм щастлива.

Мира Дойчинова
цитирай
2. feq - Носят ли парите щастие? ...
27.02.2016 20:48
Носят ли парите щастие?

“Ако имах пари”, казва типичният фантазьор, търсещ щастието, “бих могъл да имам или да направя каквото си поискам: да пътувам по света, да си купувам всичко, което ми харесва, да бъда независим и да държа живота си в свои ръце… Накратко, парите са това, което би ми осигурило щастие. Не е ли така?”
Учудващо (или не), много от последните изследвания показват, че дори когато имаме достатъчно пари, за да задоволим основните си нужди, те престават да ни носят щастие. Едно популярно изследване сочи, че дори спечелилите от лотарията, които са били изключително щастливи в момента на успеха, много скоро губят еуфорията си. Не след дълго тяхното настроение се връща в онова състояние, в което е било преди щастливото събитие. Всъщност, веднъж придобивайки повече пари, отколкото са нужни за покриването на основните ни нужди, радостта от притежаването им бива засенчена от въпрос като: “Дали имам толкова, колкото и Иванови?”, защото независимо колко печелим, на нас винаги ни се струва, че парите на съседа са с един или два нюанса по-зелени от нашите.”
цитирай
3. feq - Притча за тайната на щастието
27.02.2016 20:51
Един търговец изпратил сина си да научи тайната на щастието при най-мъдрия човек. Младежът вървял четиринадесет дни през пустинята, докато най-сетне стигнал до красив замък на върха на една планина. Но вместо да срещне един свят човек, героят на нашата история се озовал в зала, в която царяло голямо оживление: непрекъснато влизали и излизали търговци, по ъглите разговаряли много хора, а малък оркестър свирел нежни мелодии. Имало и богата трапеза, отрупана с най-вкусните ястия от областта. Мъдрецът внимателно изслушал целта на неговото посещение, но му казал, че в момента не разполага с време, за да му обясни тайната на щастието. Предложил на младежа да се поразходи из двореца и да се върне при него след два часа.

- Ще те помоля обаче за една услуга – добавил Мъдрецът, подавайки на момчето чаена лъжичка, в която капнал две капки олио. – Докато вървиш, носи тази лъжица и внимавай да не разлееш олиото.

Младежът започнал да се изкачва и да слиза по стълбите в двореца, като не откъсвал очи от лъжичката. След два часа се върнал при Мъдреца.

- И тъй, видя ли персийските килими, които са в трапезарията ми? – попитал Мъдрецът. – Видя ли градината, която отне на Майстора на градинарите цели десет години, докато я направи? Забеляза ли красивите пергаменти в библиотеката ми?

Засрамен, младежът признал, че нищо не е видял. През цялото време внимавал да не разлее капките олио, които Мъдрецът му бил поверил.

- Върни се тогава и се запознай с чудните неща, които са част от моя свят – казал Мъдрецът. – Не можеш да се довериш на някого, ако не познаваш дома му.

Вече по-спокоен, младежът взел лъжичката и отново тръгнал да се разхожда из двореца, като този път вниманието му било привлечено от всички произведения на изкуството, които висели по стените и по таваните. Накрая се върнал при Мъдреца и му разказал подробно за всичко, което бил видял.

- Но къде са двете капки олио, които ти бях поверил? – попитал Мъдрецът.

Поглеждайки към лъжичката, младежът забелязал, че ги е разлял.

- Ето това е единственият съвет, който мога да ти дам – казал Мъдрецът на мъдреците. – Тайната на щастието се крие в това да се радваш на чудесата на света, ала никога да не забравяш за двете капки олио в лъжичката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9497046
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031