Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2015 23:09 - Еньовден, празник на Слънцето
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3720 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Празникът се смята за тракийско наследство.
... От този най-мистичен и чародеен момент, който е и най-дългият ден и най-късата нощ, и който разделя годината на две равни части, започва упадъка на слънчевата сила. Слънцето за древните българи е било синоним на живота, затова е било обожествявано. И почитта за тях към живота, възкръсването, топлината, огъня, лечебната му и окултна сила, оплодотворяващата му, пречистваща и магическа мощ се е изразявала най-често на огнените празници: Св.Константин и Елена/21 май/, Св. Троица/26май/, Еньовден/24 юни/, Св.Марина/17 юли/, Св.Илия/20юли/.
Неслучайно Еньовден е и денят на родения само шест месеца преди Исус -- Йоан Предтеча. Затова и на родения на този слънчев връх било отредено да "върви пред Бога в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви на Господа народ съвършен"/Лука
1:15-17/.
Св. Йоан, наречен Кръстител се ражда за да прокара пътя на учението на Христос сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на Св. Йоан е подсказано "свише" -- родителите му, Захарий -- юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще имат син.


image

На Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.
Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.
През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея.
Вярва се, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година. Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава или наполовина, това предвещава болест.В Западна България вярват дори в лечебната сила на еньовската роса. Магическата й сила се използва от магьосниците-бродници (житомамници). През нощта срещу Еньовден, голи и възседнали кросно, те бродят по чуждите ниви, произнасяйки заклинания, обират с престилка росата, за да я изцедят в своите ниви. Срещу празника всеки стопанин зажънва по няколко класа от своята нива, за да я намери житомамницата вече обрана. За да има плодородие, на празника млади жени отиват на нивата, ожънват една ръкойка, изплитат плитка от житото и слагат на кръст плитката и ръкойката. На Еньовден, подобно на Нова Година и на Гергьовден се гадае за здраве, женитба и плодородие.








Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Още малко история:
24.06.2015 18:54
Йоан Кръстител и Еньо (Еню) са две различни неща. Еньо е също Св. Иоан Летни = Св. Господ-Бог Летни, за разлика от Св. Иоан Зимни = Ивановден = Млада Бога. Еньо е древен пред-християнски Бог, който е познат и като Енох (Ено), и е почитан от всички симити, каквито са и българите (Латински хронограф от 2-ри - 4-ти век). Волжките българи, като истински българи, също почитали Еньовден, и цялото население на всяко селище - стари и млади, мъже, жени и деца - се къпело заедно голи на този ден в божествено чисти течащи води, спазвайки древните български ритуали. Това е засвидетелствано и от арабина Ибн-фадлан през лятото на 922 г. сл. Хр. в град Болгар, където той присъствал на такова къпане на Еньовден.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Чудесен постинг си направила, от ...
25.06.2015 19:44
Чудесен постинг си направила, от всичко има в него. Само дето липсва читателския интерес в блога. Тук не пишеш ли за политика, не си интересен. Ако го беше пуснала в групите за билки във фейса хората много щяха да ти се зарадват, както се разват на мене там. Ела при нас-билки-събиране и използване.
цитирай
3. feq - Невена, ще пишем това, което на нас ни харесва...
26.06.2015 19:00
Който не му е интересно подминава и в главата му нищо не остава...
Всеки има право на личен избор какво да пише и какво да чете.
Ще потърся групата и ще се присъединя с удоволствие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9493473
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031