Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 21:17 - Кой за каквото е роден
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3907 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 23.05.2015 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


(притча за съзнанието на пчелата и съзнанието на мухата)

Имало едно време една пчела с прозрачни крилца. Живяла тя в прекрасна гора, където имало красиви дървета и прохладна река.
Имало едно време една муха с прозрачни крилца. Живяла тя в прекрасна гора, където имало красиви дървета и прохладна река.
Тъй се случило, че пчелата и мухата дори имали една и съща къща - старо дърво с голяма корона. Само че мухата живеела при корените, където са изгнилите листа, а пчелата - по-нагоре, в сухата хралупа.
Всеки ден и мухата и пчелата летели из цялата гора, за да си намерят препитание. Но никога не летели заедно, защото мухата винаги търсела гнилото и изпражненията в гората, а пчелата пък търсела нектар. Понякога се случвало, че пътищата им се пресичали, но те сякаш не се забелязвали една друга, защото мухата не се интересувала от пчелата, която нямала нищо вонливо, а пчелата не забелязвала мухата, която нямала нектар.
Но ето че веднъж, сред гнусните изпражнения се родило и израснало прекрасно благоуханно цвете. И ароматът му се смесил с аромата на изпражненията, сред които било израснало. От време на време тези аромати се преплитали и сякаш настойчиво викали някого. Понякога долитала мухата и се ровела долу, в изпражненията, а понякога долитала пчелата и събирала опияняващия нектар, вътре в прекрасното цвете.
Но веднъж в отговор на зова на ароматите едновременно долетели и мухата, и пчелата. И уж нямало нищо, но като се наяли до насита, и мухата и пчелата почнали да се оглеждат наоколо: пчелата погледнала надолу, а мухата вдигнала поглед нагоре. И всяка от тях видяла зловеща картина - съвършено необичайно и гнусно. Пчелата видяла, как нещо подобно на пчела се рови в изпражненията, а мухата се възмутила от това, как нещо подобно на муха яде такава необичайна за муха храна, като нектара на цветята. Външната им прилика ги привлякла една към друга и те започнали да летят, всяка около другата, с надежда да намерят по-голямо роднинство - нима е само външна прилика? Всяка се опитвала да каже нещо, но, за съжаление, никоя не разбирала другата. Те летели доста дълго една до друга. Привличала ги външната прилика, но ги отблъсквали миризмите, излъчващи се от тях.
Без да се наговарят, те полетели навътре в гората, при стария и мъдър Бухал, който се бил родил заедно с гората. Бухалът знаел и разбирал абсолютно всичко. Той разбирал езика на всички жители на града и бил ужасно мъдър. Приближила се към него пчелата, летейки, и изжужала: "Тя страшно много прилича на мен, лети също като мен, и дори се храни също както се храня аз - но защо се храни с тези толкова отвратителни изпражнения? Толкова е глупаво това - има толкова много нектар наоколо!"
А мухата, на своя език, разказала на Бухала: "Лети, разбираш ли, бръмчи като мен, обаче, се храни с един господ знае какво! Това цвете дори е родено от изпражненията, обаче тя лети наоколо... нависоко, нависоко и каца само на цветя. Навирила носа в небето! Какво, да не е по-добра от мен? Ами! Всички цветя се раждат от земята, а тя дори не ще да я погледне тая земя..."
Бухалът изслушал внимателно бръмченето им и отговорил:
-Така е било винаги и така ще бъде винаги. Във всяка гора има мухи и пчели. И това, че мухите намират в гората изпражнения, не означава, че гората е пълна с тях. А това, че пчелите намират мед в тази гора, не прави тази гора сладка. Гората си е такава, каквато си е и винаги ще изхранва и мухи и пчели. И всяка минута за мухата гората ще бъде пълна с изпражнения, а за пчелата гората ще бъде пълна само с нектар... Такава е природата на пчелата. Такава е природата на мухата. Такава е природата на гората.
Нито една от вас не е по-добра или по-лоша. Просто едната е родена за едно, а другата - за друго. Не трябва да се лъжете от външното сходство - вие сте абсолютно различни. Моля, забравете една за друга. Нека пчелата да си лети в гората над цветята и да си събира нектар, а мухата да си се храни с изпражненията, които намира в същата тази хора. За всяка от вас е по-добре да си се занимава с нейната си работа - така ще бъде най-добре за всички....

Източник:
http://www.spiralata.net/kratce/index.php/istoriite/1216-pritcha-za-saznanieto-na-pchelata-i-saznanieto-na-muhata  

image





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9498198
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031