Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 12:32 - Илинден ( пътят към храма)
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

СВ. ПРОРОК ИЛИЯ

За да съобщи на хората волята Си, Бог призовавал от средите на еврейския народ Свои избраници, които с устно или писмено слово предавали Божието откровение. Тези Божии избраници били светите пророци. Пръв между тях бил Моисей, който живял около 13 века преди Христа; чрез Моисей Бог извел израилтяните от Египет и ги привърнал в народ, а след неговата смърт ги завел в обетованата земя (обещаната земя още на патриарх Авраам); чрез Моисей Бог дал на евреите най-хуманния сборник закони, познат в древния свят – закрилящ безпомощните и осъждащ подтисниците.
Подобно на Моисей много пророци участвали дейно в държавническия живот; те се грижели за целостта на народа, за обществената етика, за благочестието на отделния човек. Пророците поучавали, изобличавали, призовавали към покаяние, обявявали Божии присъди над царства и народи, предсказвали бъдни събития.
Последен от старозаветните пророци бил св. Йоан Кръстител, Христовият Предтеча. Сам Спасителят приел за Себе Си званието пророк (Мат. 13:57, Лука 13:33). А апостолите Го признали за най-великия очакван Пророк, подобен на Моисей (Деян. 3:22), както и самият Моисей бил предсказал за Него (Втор. 18:15, 18-19). Разбира се, наред с всичко това Христос бил и съвършен Учител, предал в пълнота и съвършенство Божието откровение, бил и Син Божи; Христос бил Самото Слово Божие, станало плът (Йоан 1:14).
Един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци бил св. пророк Илия, който живял около 900 г. преди Христа. Роден бил в Тесва, в Галаадската страна, източно от р. Йордан. Той действал в Израилското царство през времето на царете Ахав, Озия и Йорам. Животът и пророческото му служение са посветени почти изцяло на борбата му с идолопоклонството.
По онова време израилският цар Ахав се оженил за езичницата Йезавел, която направила езичник и мъжа си. Тя избила свещениците и пророците на Господ Саваот и назначила 450 жреци на езическото божество Ваал. По примера на Ахав и по негова заповед народът започнал да се покланя на бездушните идоли, отказал се от живия Бог и се отдал на разпътен живот.
И тогава, както пише свещеният писател Иисус, син Сирахов, “дигна се Илия като огън и словото му гореше като светило” (48:1). След като многократно се опитал да вразуми царя и го предупредил за Божието наказание, по молитвата на пророка настъпила страшна суша, която продължила цели три години. Ала царят не се вразумил и дори търсел светия мъж, за да го убия. Пророк Илия обаче сам се явил при Него, предложил му да отидат заедно с народа на планината Кармил и там да принесат жертва – езическите жреци на Ваал, а Илия на Господ Саваот, Живия Бог.
Царят приел предложението. Пред събралия се народ езическите жреци цял ден неистово се молели, крещели и се бодели с ножове и копия, но старанието им останало без отговор. След тях се помолил и св. Илия на истинския Бог и огън Господен паднал, изгорил жертвата, дървата, камъните и пръстта, дори погълнал водата, която била около жертвеника (ІІІ Цар. 18:31-38). Народът, като видял това, искрено се покаял. Накрая по молитва на пророка Бог отворил небесата и благодатен дъжд обилно напоил земята…
...
Времето е твърде малко, за да ви разкажа за всички чудни дела на този славен мъж. Бих искал да ви помоля обаче да се замислите над въпроса: Какво ли би направил св. пророк Илия, ако живееше сред нас, съвременните идолопоклонници?
Наистина, ние не се кланяме на Ваал, Астарта или Молох, но нашите идоли са не по-малко лъжовни и пагубни от тях. Защото и ламтежът за богатство, и вещоманията, и жаждата за слава и лек живот са страшни и безмилостни идоли, на които ние принасяме най-скъпите жертви – чистотата на душите си и съвестите си. А това наше модерно идолопоклонство безмилостно суши и погубва всички кълнове на доброто, опитващи се да пуснат корени в сърцата ни.
Нека да се вслушаме в гласа на Божия огнен пророк Илия, да изоставим идолите си и да се обърнем към Живия Бог.

 /19 юли 1997г./
Свещ. Александър ЛАШКОВ
Пътят към храма 2
Източник: Интернет



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9531254
Постинги: 1413
Коментари: 8409
Гласове: 27059
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930