Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2014 14:33 - Тайната около създаването на "Тайната вечеря"
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 4699 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 15.04.2014 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image  "Тайната вечеря" - картина на Леонардо да Винчи
 (1495 -1497 г.)
Стенопис в църквата Санта Мария деле Грацие в Милано

.  .  .

Около състоялата се "Тайна вечеря" и нарисуваната едноименна картина на великия художник, има много митове и легенди. Една от тях прочетена в Нета, представям на вашето внимание в първия ден на Страстната седмица - време за смирение, размисъл и покаяние.
Според легендата Леонардо да Винчи рисувал "Тайната вечеря" в продължение на 7 години като избирал за образите си реални лица. В образа на Иисус вградил лицето на 19 годишен младеж, като го рисувал 6 месеца. Следващите 6 години търсил прототипи и нарисувал 11-те апостола, а най-накрая, за образа на Юда намерил един затворник осъден за обир и убийство, с лице на злодей и предател. Рисувал го няколко месеца, затворникът бил мълчалив, но преди окончателното завършване на картината попитал:
- "Не ме ли познахте?"
- "Не съм те виждал" – отговорил Леонардо.
- "Аз съм прототипът ви за Христос, мен рисувахте преди 7 години" – отвърнал затворникът.
Когато била завършена "Тайната вечеря", Леонардо да Винчи повикал близък приятел да даде своята независима оценка. Когато го попитал, кое нещото, което най му допада, той отвърнал.. чашата. Учуден, Леонардо взел четката и заличил чашата... 
По същият начин и времето е подложило младежа на изпитание.
...
Метаморфозите на личността...
Днес си ангел, а утре - можи би дявол..., или от Рая до Ада ни дели просто една стъпка, една мисъл и едно дело. Боже пази!

image



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Леонардо да Винчи (15. 04. 1452 - ...
15.04.2014 11:02
Леонардо да Винчи
(15.04.1452 - 02.05.1519)
..... роден в семейство на бедна селянка и богат нотариус, получил само домашно образование, свирел на лира, при това много добре; работел прекрасно и с двете си ръце- твърди се, че пишел с едната, докато успешно рисувал с другата; но ... не можел да чете достатъчно добре (тази форма на нарушено концентриране се нарича днес дислексия); известен факт е, че е писал своите творби огледално, но .... всъщност няма нито един автопортрет, за който със сигурност може да бъде казано, че е негов; смята се, че е .... първият човек, установил какво се "разчита" по кръговете на дънерите на дърветата, ..... първият, заявил, че Земята е доста по-стара, отколкото е написано в Библията, .... първият, дал отговор на въпроса "Защо небето е синьо?" в своята книга „За живописта”, .... първият живописец, започнал да разчленява трупове (целта му била да види какъв всъщност е строежът на мускула); със сигурност е първият, направил много проекти за първи път: на подводници, на тъкачни станове, на танкове, на парашута, на летящи машини, много от изобретенията, които стоят в основата на водното снаряжение, са негово дело- от дихателен апарат до описание какво е необходимо и как се правят подводни потапяния (НЯКОИ ОТ ИЗОБРЕТЕНИЯТА МУ "ОТЛЕЖАВАТ" ЧЕТИРИ-ПЕТ ВЕКА, ДОКАТО ЧОВЕЧЕСТВОТО УЗРЕЕ ЗА ТЯХ); дори имал заведено дело, че е хомосексуалист- обвиняват го, че е посегнал на момче, което му позирало за картините, обвинението не се доказва и е оправдан; загадките не са само в живота му- неговата загадъчно усмихната Мона Лиза и до днес си остава картината, обвита с най-много легенди ....
Леонардо от селцето Винчи.....
Загадъчният, вечният, безсмъртният ....
Роден на 15 април 1452-ра ......
цитирай
2. feq - Ето още един вариант на историята с картината...
16.04.2014 18:00
In Life:

"Замисляйки своята картина "Тайната вечеря" на Христос и учениците му, Леонардо да Винчи се сблъскал с една голяма трудност: трябвало да нарисува Доброто, въплътено в образа на Христос и Злото - в лицето на Юда, приятеля му, който по време на тази вечеря решава да го предаде.
Леонардо прекъснал работата си по средата, за да намери най-подходящите за тази цел модели. Не след дълго, докато слушал някакъв църковен хор, той открил в едно от пеещите момчета съвършеният образ на Христос. Поканил го в ателието си и възпроизвел чертите му в етюди и скици.
Изминали три години. "Тайната вечеря" била почти готова, но Леонардо да Винчи все още не бил намерил подходящ модел за Юда. Кардиналът, който отговарял за църквата, започнал да го притиска, настоявайки да завърши колкото се може по-скоро фреската.
След като търсил дни наред, художникът намерил в една канавка преждевременно състарен младеж – мръсен, дрипав и пиян. Макар и трудно, склонил помощниците си да го доведат в църквата, понеже нямал време да прави скици. Просякът бил пренесен дотам, без дори да разбере: помощниците го придържали прав, а Леонардо пресъздавал контурите на жестокост, грях, егоизъм, така ясно открояващи се върху това лице.
Когато привършил, просякът — вече поизтрезнял — отворил очи и като видял нарисуваното пред себе си, казал с почуда и тъга:
- Вече съм виждал тази картина.
- Кога? — попитал изненадано Леонардо да Винчи.
- Преди три години, когато още не бях изгубил всичко. Тогава пеех в един хор, животът ми бе изпълнен с мечти и художникът ме покани да позирам като модел за лицето на Христос..."

"Дяволът и сеньорита Прим" - Паулу Коелю
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9497766
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031