Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 12:58 - Преди Великден, отново за яйцата...
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3516 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 12.04.2012 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


1. Яйцата са страхотни за очите. Според едно изследване, едно яйце на ден може да попречи на макулата дегенерация (болест на очите), което се дължи на съдържанието на каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин. И двете вещества са по-достъпни за нашите тела от яйца, отколкото от други източници.

2. В друго проучване, изследователите са открили, че хората, които ядат яйца всеки ден, намаляват риска от развитие на катаракта на очите, отново заради лутеина и зеаксантина в яйцата.

3. Едно яйце съдържа 6 грама висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини.

4. Според проучване, проведено от Харвардското училище за обществено здраве не съществува връзка между консумацията на яйца и сърдечни заболявания. Всъщност, според едно проучване, редовна консумация на яйца може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, инсулти и инфаркти.

5. Те са добър източник на холин. Един яйчен жълтък е около 300 микрограма холин. Холинът е важно хранително вещество, което помага за регулиране на мозъка, нервната система и сърдечно-съдовата система.

6. Те съдържат добър вид мазнини. Едно яйце съдържа само 5 грама мазнини и само 1.5 грама наситени мазнини.

7. Ново проучване показва, че противно на предишни вярвания, умерена консумация на яйца може да има отрицателно въздействие върху холестерола. Всъщност, последните проучвания показват, че редовната консумация на две яйца всеки ден не влияе върху липидния профил на човек и може в действителност да го подобрява.

8. Яйцата са една от малкото храни, които съдържат естествен витамин D, толкова полезен за кожата и не само.

9. Яйцата може да предотвратят рак на гърдата. В едно проучване жените, които консумират най-малко 6 яйца седмично понижават риска от рак на гърдата с 44%.

10. Яйцата насърчават здрава коса и нокти, поради високото им съдържание на сяра и широк набор от витамини и минерали. Много хора смятат, че косата им расте по-бързо след добавянето на яйца към диетата си, особено ако преди това са имали недостиг на храни, съдържащи сяра или B12.
 
Източник:
http://promociabg.com/full.php?aid=80&cid=1      
 
image
Утре боядисайте яйцата си така, че кокошката да не ги познае :)
Ето няколко идеи от мен:

image

image

Традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

Има няколко тънкости, благодарение на които се получават наистина здрави и красиви великденски яйца:
1. За да не се спукат яйцата при варенето, те трябва да се оставят няколко часа на стайна температура;
2. За по-здрава черупка на яйцата, във водата за варене се добавя лъжица сол;
3. За да се оцветят красиво и равномерно яйцата, преди боядисване се мият със сапун или веро;
4. За да се получи по-наситен цвят, боите се разтварят в по-малко количество вода, отколкото е написано на опаковката или пък яйцата се сваряват направо в боите, ако видът на оцветителите позволява това;
5. За да изглеждат красиви и лъскави яйцата, след като изсъхнат от боядисването, се намазват с тампон, напоен с няколко капки олио.

Преди да се появят изкуствените бои за яйца, са се използвали отвари от билки, ядки и др. Ето и няколко натурални начина за добиване на основните цветове:
риган - за червено;
цвекло или боровинки - за розово, виолетово;
смрадлика - оранжево;
коприва - зелено;
черупки от орехи, кори от ябълка, отвара от стар кромид лук - жълто
...
Допълнителна украса може да се получи с отпечатъци на листенца от различни растения или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Винаги, когато са се боядисвали яйца, се приготвя и отделна кошничка за кумовете. Яйце се дарява и на всеки гост, прекрачил прага.
Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.


  image
imageimage



Гласувай:
17



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9530478
Постинги: 1413
Коментари: 8409
Гласове: 27059
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930