Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.08.2011 08:38 - Изложба-живопис на АТАНАС МАРИНЧЕШКИ
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 4784 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2011 08:52


image



Арт Галерия Ларго представя изложба-живопис на
АТАНАС МАРИНЧЕШКИ
image

Откриване – четвъртък, 11 август 2011 г., 18.30 часа
11 август – 31 август 2011 г.


image

 

 В четвъртък, 11 август 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” във Варна се открива четиридесет и деветата поред експозиция на пловдивския художник Атанас Маринчешки.
 Не е случайна липсата на заглавие на изложбата. Две основни линии в творческия път на пловдивчанина ще видят изкушените зрители във Варна. И тези линии са толкова различни не само като водещи теми, но и като живописен изказ и творческо себеизразяване, че е трудно да бъдат обедини под едно заглавие.

 image

В първата линия ще открием няколко сюрреалистични пейзажа, характерни за първото десетилетие от творчекия път на автора. Истории, разказани с неприсъщ за младостта на художника зрял и избистрен стил - невероятно пестелив като живописност, изчистен от показност и колоритни фоерверки, стил, следващ примера на най-добрите европейски и американски художници-сюрреалисти. Темите, които вълнуват младият творец през последната декада на миналия век, са някак нетипични за българската живопис, но пък още повече заради това – предизвикателни и вълнуващи. В тези картини от ранните творчески години на Маринчешки ще открием много мистицизъм, меланхолия, размишления и лутания на младия автор. Колоритът е приглушен, гамата е минорна, изчистена, рисунъкът е характерен с рязкост и безкомпромисност на изказа. Фриволността на сюрреализма е съчетана със строгостта на хиперреалистични елементи в пейзажа. И именно картините от този по-ранен сюрреалистичен творчески период изкушиха и предизвикаха галерия “Ларго” да запознае варненската публика с Маринчешки.  

 image

Втората линия в настоящата изложба илюстрира темата, която вълнува автора през последните години – старите, изоставени български къщи. Една тема, която е голямата любов и голямата болка на твореца. Пътувайки из страната, Маринчешки търси и открива в запустелите български селца тези изоставени паметници на времето, бавно рушащи се, свидетели на разпада не само на тази стара, безвъзвратно отмила епоха, но и на нежеланието ни да съхраним връзката си с нея. Чувствителната сетивност на артиста не дава покой на душата му и той рисува в непрекъсната екзалтация, отново и отново тези свидетели на изгубената чистота и невинност на патриархалния български бит. Природата е само бегъл фон и среда, в която главен герой са старите къщи, човешкото присъствие липсва не само визуално, то дори не е загатнато. Напротив, вселенска самота и изоставеност лъха от порутените постройки, от ронещите се мазилки, от запустелите дворове, от ослепелите позорчетата и от зеещите врати. Пейзажите на пръв поглед са реалистични, но проникновеността, с която авторът ги изобразява е толкова силна, къщите-герои на картините, са така майсторски изобразени, че тяхната одухотвореност получава едни почти сюрреалистични измерения.  

 image


За художника:

Атанас Маринчешки е роден на 03 април 1965 г. в село Костиево, Пловдивско. Работи в областта на маслената живопис. От 1984 г. до днес Маринчешки има повече от 10 самостоятелни изложби в престижни галерии в България. Негови творби са притежание на колекционери от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Турция и др. Живее и работи в родното си Костиево.

image


image
image



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415420
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808