Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 09:28 - Урок №15 Доброта
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 18350 Коментари: 24 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Добротата е най-красивата музика за душата и би било прекрасно да свири във всеки от нас."

image

Добра дума = 1200 евро

Французойка завещала парите си на всички, които някога са били любезни с нея.
След като 86 - годишната Джанин В. починала, адвокатите започнали да разпределят състоянието й от 280 хиляди евро. Папката със завещанието на Джанин В. се оказала дебела половин метър.
Последната воля на възрастната дама била парите й да бъдат разпределени между хора, които е срещала случайно и за кратко в живота си, и са я впечатлили с любезността и чара си – аптекари, продавачки, автобусни шофьори, месари и болногледачи.
Джанин В. от години си записвала имената на тези, които искала да спомене в завещанието си. Оказва се, че те са толкова много, че на всеки се падат по 1200 евро.
За година и половина все още не са издирени всички наследници. Понякога си е направо детективска работа, признава адвокатът Франсис Бекю
  пред радио France-Info.
"Тя искаше да достави радост на колкото се може повече хора", обяснява адвокатът й.
Някои от наследниците едва си спомняли за срещата си с възрастната дама.
"Беше клиентка, винаги се разбирахме добре, но никога не съм очаквала такова нещо", казва Анита, продавачка в месарски магазин, която видяла Джанин В. за последен път преди 24 години.
Зачетено е и градското дружество за обществен транспорт. 50 от неговите служители са споменати в завещанието.
"Тя ходеше много трудно и винаги ни махаше с бастуна, когато искаше да се качи", разказва шофьорът Денис Леком.
"Имаше голямо сърце. Всеки път ми казваше, че ще чуя за нея, но никога не съм очаквал подобно нещо".
В завещанието си Джанин В. написала, че е възрастната дама с белия шлифер и двата бели бастуна, ако някой не може да се сети коя е само от името й.
Възрастната дама живяла в социално жилище в малко градче в Северна Франция. Не е имала братя и сестри, никога не е била женена и не е имала деца...
За погребението й дошли по-малко от десет души.

/Източник: dnes.bg/

image

Това е група шимпанзета, които оплакват своята мъртва приятелка Дороти и стоят с наведени глави, докато работниците от парка в Камерун изнасят мъртвото тяло. Приматите тъгуват и се опират един на друг за подкрепа и се прегръщат през раменете мълчаливо.

А знаете ли за онзи експеримент, в който две шимпанзета били поставени в съседни клетки - когато едното вземело храна, другото получавало електрически шок. Когато разбрало какво причинява на другото, първото спряло да яде - и така 11 дни.
Колко от нас биха го направили за друго човешко същество?

* * *
Избрах тези два примера, съвсем различни, но и твърде показателни за това, какви трябва да бъдем...
 






Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Добро утро, добри хора! Време е за поредния урок... урок за ДОБРОТО...
21.07.2011 09:38
Има много стихове, песни, истории за добрини, пословици и поговорки...
Прегледах много материали и се спрях на тези две истории, може би непознати за вас.
Темата е огромна и предполагам, че всеки от вас се е срещал с добри хора, добри дела, доброта...
... "защото макар да е жилаво злото
в живота все пак побеждава ДОБРОТО!"
Така завършва "Песен за Доброто" на Недялко Йорданов, която слушате в момента.
Лек ден, изпълнен с добрини ви желая!
:*
фея
цитирай
2. ivana59 - Добро утро, добра Юлия! :)
21.07.2011 09:52
Напоследък все по-рядко срещам Доброто, но продължавам да вярвам, че все още има хора, които предпочитат да даряват радост на другите.
Хубав ден!
цитирай
3. feq - Добре си дошла, добра Ваня! Ние, учителите го правим всеки ден като даваме по късче Доброта на децата...
21.07.2011 10:07
ivana59 написа:
Напоследък все по-рядко срещам Доброто, но продължавам да вярвам, че все още има хора, които предпочитат да даряват радост на другите.
Хубав ден!


Но, как учениците възприемат кое е ДОБРО, кое НЕ Е добро е друг въпрос и болна тема за нас, нали...
Търсейки снимки за този постинг, се замислих "Как всъщност изглежда Добротата? ...
- усмивка, приятелско рамо, прегръдка, разцъфнало цвете...
и най-подходящата снимка ми се стори ТАЗИ - уморените ръце в скута на старица. Може би, защото напомняха ръцете на баба ми, може би, защото в приказките добра и мъдра е ДОБРАТА СТАРИЦА...
...
Прегръщам те топло!
:*
фея
цитирай
4. feq - Една история за "Случайните добрини и безсмислено красивите неща"
21.07.2011 10:26
Студена утрин в Сан Франсиско. Една жена в червена хонда, с купчина коледни подаръци на задната седалка, спира пред будката в началото на магистралата пред Бей бридж.
„Плащам за себе си и за шестте коли след мен“ – обяснява тя с усмивка и купува седем билета.
Един след друг шофьорите на следващите шест коли спират на будката с банкнота в ръка, само за да получат неизменния отговор: „Една жена преди малко вече плати за вас. Приятен ден.“

Оказва се, че жената в хондата е прочела нещо на една картичка, залепена на хладилника на нейна приятелка: ,,Правете случайни добрини и безсмислено красиви неща”
Този израз й направил силно впечатление и тя си го преписала. Джуди Форман зърнала същата фраза, написана със спрей на стената на някакъв склад на стотици мили от дома си. Дни наред думите не можели да се изличат от мисълта й, накрая тя се предала и се върнала на същото място, за да си ги препише.
"Думите ми се сториха неописуемо красиви"- обяснява тя защо е започнала да изписва този израз в края на всичките си писма „като послание свише“. Съпругът й Франк толкова харесал фразата, че я написал на стената в класната стая на своите седмокласници, сред които била и дъщерята на една от местните журналистки. Журналистката я публикувала във вестника с признанието, че няма представа откъде се е появила и какво всъщност означава. Два дни по-късно й се обажда Ан Хърбърт. Висока блондинка на четиридесет години, Хърбърт живее в Марин, една от десетте най-богати области, където се занимава с помагане в домакинството на разни хора, работи каквото й падне, въобще се оправя някак. Хърбърт видяла фразата в един ресторант „Саусалито“ и си я записала на хартиената подложка за чаша, след което дни наред си я повтаряла наум.
„Прекрасно звучи!“ – отбелязал един мъж, който седял наблизо и я записал грижливо върху собствената си подложка за чаша.
"Смисълът е следният – казва Хърбърт. – Щом смяташ, че нещо е нужно, прави го непреднамерено! Собствените й идеи се състоят в следното:
1. Да влезе в потискащо на вид училище, за да боядиса класните стаи;
2. Да оставя топли ястия на кухненската маса в домовете из бедните части на града;
3. Да мушне банкнота в дамската чанта на някоя горда старица.

Добротата може да се самовъзпроизвежда, също както и насилието.

Днес тази фраза е много разпространена, виждаме я залепена на коли, по стени, в края на писма и визитни картички. И заедно с нея се надига едно нелегално съпротивително движение на добротата.
А Вие правите ли случайни добрини?

* * *
/продължава като коментар, малко по-надолу/
цитирай
5. feq - Добротата може да се самовъзпроизвежда, също както и насилието... Цитирах този израз от последната история, nikstan, по повод твоя коментар...
21.07.2011 10:40
nikstan написа:
от лекари, психолози, философи и тем подобни изследователи ,за да разберат духовноста, добротата, отношениято използват хора и животни в своите жестоки аморални ,лишени от всякъква етични норма опити. Каквото и да правят те не могат да стигнат до същноста на нещата защото действията им са физически , а искат да влезат в душевноста и духовноста .Те не са научени да си служат с невидимото и да го усетят.Действията им са като на "слон в съкларски магазин" .И от това страдат същества от друг вид ,който в тези неравнопоставени условия са лишени от защита.Не мога да се примеря с мисълта ,че нещастието на един вид може да послежи за по-.добро съществуване на друг вид. Коренът на злото е в основа /фундамента / на обучението/Лишени сме от духовноста и духовните учители, и за това в действителноста ставаме свидетели на жестоки, картини от който страда нашата душевност.А за колко още опити и жестокости не знаем...Свеждам глава пред силата ти да извадиш фактите ....Искренно изказвам болката и страданието си пред тези същества станали жертва на човешкото невежество .....Поздрав.


И аз не одобрявам насилието и жестоките експерименти с животните, каквито и да са подбудите за това. Клонирането, ГМО, експериментите, които са против природните закони според мен трябва да се забранят.
Това е лично мнение.
Поздравче за теб!
:)
фея
цитирай
6. yotovava - Феичка, хората се раждат добри по предназначение
21.07.2011 11:37
после обаче обстоятелствата ги променят. И незнанието също.
Валя
цитирай
7. vmir - Страхотна баба!
21.07.2011 12:53
Браво на нея!
цитирай
8. stela50 - Това е последният урок ,на който присъствам Феичка ...
21.07.2011 13:02
Другите се надявам не винаги на време ,но да мога да ги чета .
Добротата ... и двата примера са прекрасно подбрани и ни дават възможност
да напишем домашните си с желание . През годините срещнах много добри хора
и се надявам и без завещание да си спомнят за мен някога ...Получавала съм
и продължавам да получавам много добрини ...и да давам - също .
Добрината се отнася за всяко живо същество - доброто отношение и грижа
винаги е важен момент и в съжителството човек с всяка живинка .
Благодаря за поредния мъдър урок ..."Добротата е най-красивата музика за душата и би било прекрасно да свири във всеки от нас." Би било прекрасно ...
Добри срещи по пътя на всички ... Хубави дни !
цитирай
9. ivankalilova - Благодаря, Феичка за този урок. . . . ...
21.07.2011 14:56
Благодаря, Феичка за този урок....ДОБРОТАТА.....
Всеки човек има своите индивидуални качества, които го правят личност. Едно от най-безценните е добротата. Тя прави чудеса с хората. Колкото човек е по-добър, толкова повече приятели има, толкова повече е уважаван, дали наистина е така.......
Магията на човешката доброта, какво ли е?Аз мисля, че тайната се крие в постъпките на хората. Не случайно една от мъдростите на народа гласи : „На всяко зло, отвърни два пъти с добро!” . Когато човек е добър с околните, те се преобразяват: лошите стават добри, неучтивите - стават внимателни и най-коравосърдечните се „разтапят”.
Добротата ще спаси света! Да наистина, защото природата понякога може да се промени, благодарение на доброто. Много песни и произведения са написани в чест на нейно величество добротата.
Аз вярвам в магията на добротата. Ако всички хора станат по-добри един към друг, по-задружни, по-искрени, да си помагат в беда, наистина светът ще стане по-красив, по-хубав, по-добър....
Прекрасен ден:)))
цитирай
10. feq - 8. yotovava - Феичка, хората се р...
21.07.2011 15:22
8. yotovava - Феичка, хората се раждат добри по предназначение
11:37
yotovava написа:
после обаче обстоятелствата ги променят. И незнанието също.
Валя


Аз не мисля така. Добротата не може да се промени от обстоятелства и незнание. Това е качество, което ни се дава с Висше...
Добър ли си, оставаш добър - богат или беден, учен или недоучил.
Примери много...
По-трудното е да придобиеш качеството Доброта...
Но не е невъзможно, съвсем не е невъзможно...
:*
фея

цитирай
11. feq - Браво и на маймунчетата ;))) Привет, Воймир!
21.07.2011 15:27
9. vmir - Страхотна баба!
12:53
vmir написа:
Браво на нея!

цитирай
12. feq - И аз смятам да направя една дълга пауза след този урок №15... Умориха се хората, не желаят уроци, не желаят да четат този вид четива...
21.07.2011 15:32
10. stela50 - Това е последният урок ,на който присъствам Феичка ...
13:02
stela50 написа:
Другите се надявам не винаги на време ,но да мога да ги чета .
Добротата ... и двата примера са прекрасно подбрани и ни дават възможност
да напишем домашните си с желание . През годините срещнах много добри хора
и се надявам и без завещание да си спомнят за мен някога ...Получавала съм
и продължавам да получавам много добрини ...и да давам - също .
Добрината се отнася за всяко живо същество - доброто отношение и грижа
винаги е важен момент и в съжителството човек с всяка живинка .
Благодаря за поредния мъдър урок ..."Добротата е най-красивата музика за душата и би било прекрасно да свири във всеки от нас." Би било прекрасно ...
Добри срещи по пътя на всички ... Хубави дни !


Ще изчакам да се върнеш, Стела!
Има време още за уроци, за пътувания, за добри срещи с ХОРА!
С обич :* фея
цитирай
13. feq - Това е продължението на коментар №5 - Една история за "Случайните добрини и безсмислено красивите неща"
21.07.2011 15:42
* * *
"Безсмислено красивите неща също се ширят навред:
Някакъв човек засажда нарциси покрай пътя, ризата му се издува от вятъра след минаващите коли.
В Сиатъл някакъв човек се самоназначава за едноличен страж на службата по чистота и броди из асфалтираните хълмове, за да събира боклуците с пазарска количка.
В Атланта някакъв човек стърже драсканиците върху зелената пейка в парка.

Казват, че човек не може да се засмее без на самия него да му стане весело - по същия начин човек не може да извърши добрина без да почувства как собственото му бреме е олекнало, защото светът е станал малко по-добър.

Не можеш и да получаваш добро без да се почувстваш смаян, приятно стреснат. Ако вие сте на мястото на онези шофьори, които установяват, че някой им е платил таксата за минаване по моста, кой знае какво може да ви хрумне да направите и вие за някого по-нататък? Да пуснете някого да мине преди вас на кръстовището? Да се усмихнете на унилия чиновник? Или нещо по-голямо, по-значително? Като всички въстания, нелегалната съпротива на доброто се надига бавно, от едно дребно действие. Защо да не е вашето? "

АДЕЪР ЛАРА - /прочетено в Нета/

* * *
Щом другите народи го могат, защо ние не го правим?!
Защо не избираме добрите практики и идеи, а все ни тегли към БЛАТОТО?!
Че и блогът, в който пишат и споделят си наричат БЛАТО???
Недуомявам...
Има ли някой да ми отговори?
фея

цитирай
14. feq - Много точно си написала, Ваня! Така е! И аз вярвам...
21.07.2011 15:49
ivankalilova написа:
Благодаря, Феичка за този урок....ДОБРОТАТА.....
Всеки човек има своите индивидуални качества, които го правят личност. Едно от най-безценните е добротата. Тя прави чудеса с хората. Колкото човек е по-добър, толкова повече приятели има, толкова повече е уважаван, дали наистина е така.......
Магията на човешката доброта, какво ли е?Аз мисля, че тайната се крие в постъпките на хората. Не случайно една от мъдростите на народа гласи : „На всяко зло, отвърни два пъти с добро!” . Когато човек е добър с околните, те се преобразяват: лошите стават добри, неучтивите - стават внимателни и най-коравосърдечните се „разтапят”.
Добротата ще спаси света! Да наистина, защото природата понякога може да се промени, благодарение на доброто. Много песни и произведения са написани в чест на нейно величество добротата.
Аз вярвам в магията на добротата. Ако всички хора станат по-добри един към друг, по-задружни, по-искрени, да си помагат в беда, наистина светът ще стане по-красив, по-хубав, по-добър....
Прекрасен ден:)))


Има страни, където хората живея по-добре, защото точно в това са повярвали!
"Добротата може да се самовъзпроизвежда, също както и насилието."
Да изберем Добротата и заразително, по верижка да я възпроизвеждаме!!!
Можем да го направим!
Вярвам!
Поздравче за теб :*
фея

цитирай
15. анонимен - Де да можеха всички да си позволят ...
21.07.2011 21:58
Де да можеха всички да си позволят лукса да са добри. Докато има лоши, трябва да има и "по-лоши" да ги възпират. Не е ли така?
цитирай
16. bven - Нека да правим само добро, за да се множи!
21.07.2011 22:01
Хубави уроци преподаваш, Фея!
Лека вечер!:)))
цитирай
17. iliada - Чудесен пост ,мила!
21.07.2011 22:03
Чудесен пост ,мила!
цитирай
18. feq - Лукс ли е, или проклятие да си добър в България?
21.07.2011 22:25
kushel написа:
Де да можеха всички да си позволят лукса да са добри. Докато има лоши, трябва да има и "по-лоши" да ги възпират. Не е ли така?


Така е...
Както Добротата така и Лошовината се самовъзпроизвеждат и то в геометрична прогресия.
Зависи само кое от двете ще изберем...
Ти как мислиш, кое надделява в страната ни - на този етап?
цитирай
19. feq - И повече хора да осъзнаят за какво иде реч...
21.07.2011 22:28
18. bven - Нека да правим само добро, за да се множи!
22:01
bven написа:
Хубави уроци преподаваш, Фея!
Лека вечер!:)))


Ще намаля темпото на уроците, за да не ставам досадна...
Лека и прохладна вечер и за теб!
:*
фея
цитирай
20. feq - Благодаря, Илианка!
21.07.2011 22:29
iliada написа:
Чудесен пост ,мила!


Приятна вечер за теб!
:*
фея
цитирай
21. atopalova - Поздрави!
22.07.2011 14:44
Хареса ми този постинг!
цитирай
22. priqtel12 - Да, добротата има различни проявления в живота ни,
01.08.2011 20:14
направили добро, ние просто забравяме за него, но пък полученото добро помним .....странно е, но е така.......Жалко е, но напоследък лично аз се срещам с по-малко доброта.....нима това, че сме бързащи, заети и в криза трябва да ни направи по малко добри към околните....не бива....напротив, чрез добротата и нейното проявления трябва да компенсираме всичко лошо, което ни спохожда...и постепенно то ще намалее, при нас ще се върне доброто, което сме сторили, но по друг начин или с различно проявление.
цитирай
23. feq - Добрината и Доброто са изчезващи видове... с времето :(
02.08.2011 09:31
priqtel12 написа:
направили добро, ние просто забравяме за него, но пък полученото добро помним .....странно е, но е така.......Жалко е, но напоследък лично аз се срещам с по-малко доброта.....нима това, че сме бързащи, заети и в криза трябва да ни направи по малко добри към околните....не бива....напротив, чрез добротата и нейното проявления трябва да компенсираме всичко лошо, което ни спохожда...и постепенно то ще намалее, при нас ще се върне доброто, което сме сторили, но по друг начин или с различно проявление.

цитирай
24. zoqsun - Много, много ми хареса, благодаря ...
15.09.2011 16:36
Много ,много ми хареса,благодаря ти ,мила !!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9479501
Постинги: 1408
Коментари: 8408
Гласове: 27045
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031