Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 15:40 - Насищане...
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 6425 Коментари: 12 Гласове:
1



Наситените пари (с ударение на А - то ), нямат нищо общо с познатите ни финикийски знаци… и слава Богу! Макар, че и двете понятия съществуват в реалният ни живот и са жизнено необходими понятия.

 image
  При всяка температура между точките на кипене и втвърдяване течността се изпарява: отделни частици от течността се откъсват от нейната повърхност и излитат в обкръжаващата среда. Ако течността е поставена в закрит от всички страни съд, може да настъпи момент, когато изпарението може да се прекрати. В такъв случай пространството над течността се нарича пространство на наситените пари, а самите пари – наситени, или насищащи пространството. Тъй като в организма на човека се съдържа голямо количество течности, можем да предположим, че в даден момент той също може да изпадне в т.н. състояние на насищане. Виси в пространството, бездейства, апатичен е към всичко, което се случва около него и с него… състояние на безтегловност… С увеличавани на температурата обаче, се увеличава плътността и налягането вътре в съда. Пред наситените пари има две възможности. Ако съда и пространството около него се охлади, част от парите се превръщат отново в течност, процесът се нарича кондензация. Ако температурата се покачва до точката на кипене има голяма вероятност парите да увеличат многократно своя обем и да се разпръснат в пространството...
Това е просто физическата страна на проблема, а в житейски план всеки сам решава: - висене в безтегловност; - кондензация; - разпръскване на малки частички в пространството.      http://terdyno.hit.bg/vlajnost.html



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Уточнение...
24.04.2009 16:16
Този постинг е провокиран от състоянието на НАСИТЕНИТЕ ПАРИ в Интернет пространството и в частност - Блог-бг.
Такова ПРЕСИЩАНЕ и НАСИЩАНЕ се е получило, че просто нямам думи.
От скука, суета, болни амбиции хората взеха да пишат каквото си щат и изобщо не им пука, че никой не ги чете и никой няма полза от такива четива...
Аз самата вече все по-рядко пиша и още по-малко чета и коментирам...
Състояние на насищане...
цитирай
2. vmir - Привет Феичке,
25.04.2009 09:45
споменавал ли съм ти, че изпарението и кондензацията са ми измежду любимите процеси, дори в момента агитирам домашните си да одобрят отделянето от бюджета на известна сума за провеждане на опити в тази връзка, които отлагам, защото се опитвам да спра пресищането с разни уж периферни, но достатъчно банални пречици. Между впрочем, измерването на влажността с двата термометъра както си ги дала е суперелементарно и доста по-точно от битовите хигрометри, ако някой се интересува, трябва му още само психрометричната табличка и сам ще знае състоянието, без да се налага друг да му го казва.

Ако случайно срещнеш данни за температурата на изпарение на водата при различно налягане, моля те, обади ми се, че ми трябва, а не мога да намеря.

Приятен уикенд!
цитирай
3. feq - Привет, Воймир!
25.04.2009 11:47
Знаеш ли, по въпроса за чисто физичните процеси и аз в Нета не можах да намеря подходящи материали, но от справочника си по физика веднага ти давам данните за водата.
А като сравниние с други течности ще ти начертая табличката и ще ти я пратя в пощата.

Таблица за налягането на наситените пари:

Температура --------------------- Налягане
(по Целзий) -------------------- ( Нютон/кв.м)
-20 ----------------------- 106
0 ----------------------- 610
20 ---------------------- 2330
40 ---------------------- 7320
60 ---------------------- 19800
80 ---------------------- 47200
100 --------------------- 101300

Повече подробности, малко по-късно!
Данните се обработват...
А ти,... МИСЛИТЕЛЮ, ако можеш,... психометричната табличка,... тази дето свива душите в топчица с малък обем...
Голям наМИГ и Вселенски ГУШ от мен!!!
цитирай
4. vmir - Ти си Безценна, Феичке, знаеш ли откога ги търся тези данни?
25.04.2009 12:06
Мега-Галактически и даже Транс-ВселенскиГУШ от мен!!!
цитирай
5. feq - Ами, Воймир, ... вината е в теб,... що не казваш какво търсиш, А?
25.04.2009 12:13
Като бонус - за добро държание и примерно поведение ще ти изпратя и другата табличка...

Ами,... казвай бе човек, къде те боли, къде..., от какво имаш нужда...
ще потърся и още други неща...

Многоцветни фотони за теб!!!
цитирай
6. vmir - Благодаря, Феичке!
25.04.2009 15:19
Може и да не те е затруднило особено, но засега ти ми помогна толкова много, че не ми се иска да прекалявам с отзивчивостта ти. По-нататък за тази задача ще ми трябват данни за парциални налягания на смес от водни пари и въздух, но това вече е топлотехнически проблем и едва ли е удачно да те питам. :)))
цитирай
7. feq - До края на деня ще имаш и тези данни...
25.04.2009 15:31
Днес си ми отличник!
цитирай
8. vmir - Ей, най-накрая един учител да ме оцени!
25.04.2009 17:45
Не, че нямаше и още един де, но той е е твърде специален случай, пък и накрая толкова го люто го ядосах, че ми остави тройка и до днес се срамува от тази оценка. Дано да не ядосам и теб...
цитирай
9. feq - Де да бяха всичките ми ученици като теб...
25.04.2009 18:20
ако знаеш, това нашето, днешното образование си е чиста порнография /извинявай за израза!/ Просто не искам да задълбавам, много болезнена е темата...

Очаквам включване от нашата финансова сила, Виши...
Като как ще коментира насищането на хората с пари / финикийските знаци ???/ ;)))
цитирай
10. vmir - Феичке, аз не бях от учителските любимци, даже някои не можеха да ме понасят.
25.04.2009 19:02
Учебна програма и любознателност при мен бяха във вечен и непримирим конфликт до степен, че любопитството ме принуждаваше да игнорирам програмата, а това е оскърбително за всеки учител.
Днес имаме същия конфликт, но любознателността е насочена в посока на примерите за успех в живота, които нямат нищо общо със следосвобожденското: "Който учи, той ще сполучи". А и тогава е било капитализъм, но безкултурието и тарикатщината на Бай Ганьо са почти чаровни в сравнение с днешните необозримите бизнеси, за които мнозинството научава главно по несъответствието между човека и колата или имотите му.
цитирай
11. feq - И аз се чудя,...
25.04.2009 19:34
дали прекалено обемната информация и лесният достъп до нея не размива важното от по-маловажното, ценното от пошлото...
А това, че ценностите тотално са се променили - в това няма спор...
Бяхме по-отговорни и по-мотивирани...
Сега учениците знаят, че и да учат и да не учат ще завършат, ще вземат диплом, че даже и няколко висши платени образования - БЕЗ ПОКРИТИЯ!
И ПАК...
Парите - няма при тях насищане, Воймир!!!
цитирай
12. vmir - Естествено, че ги размиват.
25.04.2009 21:18
В океана от информация си безпомощен, ако не умееш да разграничаваш и подбираш, ако си прекалено впечатлителен и не умееш да се владееш. А това са знания и умения, които се изграждат и актуализират за всяка възраст. Май официалната система не придава особена значимост на нуждата от променено отношение към информацията и децата нерядко стават потърпевши на агресивните пиари и изобщо методи за привличане на вниманието. Но така не се изграждат устойчиви преценки, агресивността се възпроизвежда и ние се безрезултатно се тюхкаме за последствията.
Така се получават богати сиромаси, които се самоуспокояват, че са избегнали съдбата на милиони балъци, докато не ги гръмнат накрая, защото поделяното в тъмни доби е също толкова неустойчиво, колкото и временния шанс да се окажеш до него. И така си врим, кипим, гърмим, насищаме, пресищаме и изпаряваме за всеобща зла участ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494655
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031