Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 08:41 - Музиката в Космоса
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 20232 Коментари: 37 Гласове:
1

Последна промяна: 11.04.2009 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image 

Помните ли, че човечеството изпрати в Космоса през 70-те години на миналия век кораб на име Voyager 1, на който като част от визитната картичка на Земята са записани всички характерни звукове. Там стои и една хубава българска песен: "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на родопчанката Валя Балканска.
Нека си представим, че разумни хуманоидни извънземни същества намерят кораба и успеят да чуят нашата музика. Дали ще им хареса? Уви, отговорът е най-вероятно НЕ. Съседите ни в тази галактика най-вероятно ще имат поне малко различен говорен апарат от нашия, така че важните за тях формати ще бъдат други. Мозъкът им тогава ще има различно разбиране за верни ноти и нашата музика ще им звучи фалшиво. Обратното също ще е вярно - техният Моцарт според нас няма да е изсвирил една вярна нота... или почти.
  image  снимки:  http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record 

Музиката задържа вниманието ни чрез особен трик. Нашият мозък постоянно се опитва да "разбере" мелодията и да предвиди какъв ще бъде следващият тон. Често той успява да го стори, защото музиката е много подобна (логична) не само като ноти, но и като ритъм, хармония и т.н. Това е безсъзнателен процес. Понякога обаче очакванията остават излъгани. Именно тази неочаквана "изненада" предизвиква емоцията.
Композиторите използват множество "изненадващи" похвати. Известен пример е песента на Бийтълс "Yesterday", където срещаме т.н. апогиатура. Така се нарича случаят, когато в една хармония има нота, която не й принадлежи. При песента, написана от СЪр Пол Макартни, първата нота в думата yesterday (сричката yes) е извън хармонията. Заслушайте се и ще чуете как тази сричка се откроява и звучи не на място. Но именно това (от научна гледна точка) е спомогнало "Yesterday" да се превърне в песента, която има най-много кавъри на света.
  image   Песента на Бийтълс - "Across the Universe"  е първата песен, която звуча от Земята директно в Космоса, по повод 50 годишнината на НАСА и рождения ден на легендарната група на 4.02.2008 година. Целта е  "Across the Universe" да достигне северната звезда Поларис, която е на 431 светлинни години от нас.

"Добра работа, NASA", казва Пол Макартни (Paul McCartney - бившият член на групата The Beatles) в официалното си изявление.
"Изпратете любовта ми на извънземните"




Гласувай:
1



1. feq - Добро утро на всички, които пътуват с кораба на мечтите... и на тези, които ни следят и наблюдават - тук на Земята!
11.04.2009 08:49
Днес е Лазаров ден!
Хубав български празник...
Нека звучи най-космичната музика - НАШАТА ГОРДОСТ ВАЛЯ БАЛКАНСКА!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!!!
цитирай
2. ninaantonova - Честит празник и на теб!
11.04.2009 08:58
Това е много силна българска песен и трябва да се гордеем с нашето народно творчество. Весело посрещане на празниците( :)
цитирай
3. mamas - Честито, фея!
11.04.2009 09:31
Невероятна музика е това, поздрави!
цитирай
4. avangardi - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
11.04.2009 10:41
При теб е винаги приказно и много празнично!Великите български гласове ще достигнат да всички кътчета на космоса!
цитирай
5. feq - Космически поздрав на всички посетители...
11.04.2009 11:58
Благодаря Ви!

В Родопа планина има някаква особена магия - природата, хората, песните...
Невероятно е!
цитирай
6. iliada3 - Фейчка!
11.04.2009 14:44
приемам космическия поздрав с радост!
Весели празници!:)
цитирай
7. vmir - Привет от Командния Център!
11.04.2009 16:39
Който пее, зло не мисли, и да ви хвана в музикалното настроение, защото имаме да решаваме глобален суперпроблем с отношение към бъдещето на галактиката ни. Със секретния ми доклад можете да се запознаете от следния линк:

http://vmir23.hit.bg/whattodo.html

Енкодирането е с UTF-8 от менюто "view"...
цитирай
8. thomas - Уви, пригответе се да ви разочаровам...
11.04.2009 16:57
Знам, че ще ви се стори негативно, но сега ще ви обясня какво според мен чини нашият иначе прекрасен Дельо Хайдутин на борда на Вояджър. Тогавашната пропаганда побърза да ни каже, че това е невероятно признание за нашата музика, но положението е доста по-различно.

Наскоро се бях заинтересувал какво точно сме пратили на инопланетяните и успях някъде в интернет да намеря златната плоча на НАСА, издадена преди няколко години на 2 CD-та.

И така, вътре има 4 категории записи:

1. Звуците на природата - океански прибой, ветрове, песента на китовете и други подобни

2. Класическа музика - тук всичко е ясно: Моцарт, Бетовен и подобни величия

3. Англо-американска популярна музика: Елвис, Битълс и други от този калибър.

4. Онова, на което напоследък му казваме World Music - полинезийски сватбен танц, ритуални композиции с тарамбуки на африкански племена и ... Излел е Дельо Хайдутин.

Да, познахте - нашата песен е намерила място на тази плоча не защото американците много са я харесали, а защото им е точно толкова неразбираема, колкото и полинезийския сватбен танц. Т.е. нас са ни наместили сред аборигените. А ние се тупаме в гърдите като едни типични ганьовци.

Съвсем отделен е въпросът има ли изобщо някакъв смисъл от тази плоча. Само 30 години по-късно начинът на запис върху плоча е исторически спомен (днес същата музика би могла да се събере на едно чипче милиметър на милиметър, каквото има във всяка флашка и вместо някакъв си допотопен грамофон на борда на Вояджър можеше да има един iPod, който да свърши същата работа). Освен това изобщо не съм сигурен, че въпросният грамофон работи дори и днес, а какво ли остава след 40,000 години, когато ще достигне до най-близката съседна звездна система. И нека сега си представим, че въпросните извънземни, при които един ден ще попадне Вояджър, са не с 30, а само с някакви си смешни за космическите мащаби 10 хиляди години по-напред от нас. Добавете и 40-те хиляди години, за които корабът ни ще достигне до тях. А сега можете ли да си представите колко различна може да е тяхната цивилизация от нашата, при положение, че нашата само за 2000 години се е придвижила от почти първобитно състояние до претенции да има потенциала за космически завоевания?! Даже и всички живи същества във вселената да са устроени на базата на едни и същи органични молекули, даже и да живеят при сходни на нашите условия на гравитация и други физически параметри, каква е гаранцията, че изобщо ще знаят какво е музика и че тя и при тях ще има културна роля!?
цитирай
9. feq - Спешно свиквам екипажа на съвещание!!!
11.04.2009 17:33
1. Секретен доклад на командния център от Земята.
2. Основателна ли е тревогата на командир Воймир?
3. Оценка на риска за кораба.
4. Аборигени ли сме или...
5. Бъдещи и настоящи действия по пътя към целта.
цитирай
10. gothic - Напред!!!!
11.04.2009 17:38
Напред!!!!
цитирай
11. feq - Благодарствено отворено писмо до:
11.04.2009 17:46
приятелите астрономи от Стара Загора за неоценимата помощ при разгадаване причините за унищожаването на совалката ни и спешният доклад с нагледно обяснение на физичните свойства на звездните спектри, различното възприемане на които поражда междупланетното неразбирателство.

Имат и моята лична благодарност за презентацията, която ще ми бъде ценно помагало. Ще я доведа до знанието на всички ученици, изучаващи астрономията като дял от физиката.
цитирай
12. vmir - Мда, повтарям, изправени сме пред глобално-вселенски екстра-интросензитивен проблем.
11.04.2009 17:47
Феичке, след като решенията ни касаят бъдещето на родната галактика за поне хиляди години напред, струва ми се целесъобразно да уточним, че решението ни би могло да поизчака спокойното му и трезво обмисляне, за да не постъпим прибързано. Предлагам с теб да се заредим с известна доза търпение и да дадем възможност за изслушване на достатъчен брой мнения, преди да пристъпим към конкретни действия.
цитирай
13. vmir - Готик, напред, напред, ама като се хързаля!!!
11.04.2009 17:51
Хързаля се, мамицата му!!!
цитирай
14. feq - Никога не вземам еднолични решения, Командир Воймир!
11.04.2009 17:53
Особено, когато са глобални и касаят живота на много хора.
Бордовият съвет ще реши на закрито съвещание...
имайте търпение...
Ние летим обаче, пълен напред!
Р.S. Можеш ли да ми преведеш обаче, "хързаля" в Космоса как аджеба става, а???
Светлинен НАМИГ от ТУК ;)))
цитирай
15. vmir - thomas, ти с тоя грамфон направо ме закла.
11.04.2009 18:01
Че, то аз вече не помня как се работи с тези машини, кво да кажем за марсианците? Не, че не искам да чуят за Делю хайдутин, че да си опичат мозъците...
цитирай
16. vmir - Феичке, "хързалянето" е неустойчив преходен процес между две устойчиви състояния.
11.04.2009 18:06
Например прехода между Господ и абориген... Добрата новина е, че този процес протича бързо...
цитирай
17. feq - Аха,... стана ми ясно,... но като през мъгла...
11.04.2009 18:19
затова ще си сложа жълтите очила...
и то събирателните... и
отивам на корабното съвещание...
ще има кафенце и сладки с формата на Сатурн, заедно с пръстена му...
Да ни завиди човек,... как блажено си живеем на кораба?!
цитирай
18. kleopatrasv - Честит празник и от мен
11.04.2009 20:42
М
цитирай
19. kleopatrasv - Честит празник и от мен !
11.04.2009 20:45
Завихрянето на звездите в момента се изчислява от трима физика в моя блог в поста Паралелни светове .Чакам резултатите и тогава потегляме отново защото наближава магнитна буря !
цитирай
20. kleopatrasv - КРЪТЪК АНАЛИЗ НА ЗАКОНА Е = mc^2 m. – ...
11.04.2009 21:34
КРЪТЪК АНАЛИЗ НА ЗАКОНА Е = mc^2 m. – Измерва се с нютони, килограми,...c. - Измерва се с метри, сантиметри,....E. - Измерва се с нютони на метър, килотрами на менър,... Няма следните равенства Е = м , Е = с.с, м =с.с, мн = мИма следните пропорционалности:Е пропорционална на “м” и на “ с” Има : 1n.1m = 1nm.10m.1m = 10nm1n.10m = 10nm. Няма:1nm = m =c.c10nm = m = c.c Няма еквивалентност между маса и скорост, материя и движение , материя и енергия .Има произведение / общ продукт от материя и движение/ измерим, като енергия, които не е еквивалентен нито на материята,нито на движението по отделно, измерим, като енергия, като едно и също количество енергия може да бъде продукт на различни количествени стойности на материята и движението. За вихрите на земята и в космоса Подреждането на звездите, като спирала в галактиките за наличие на космически вихри,каквито имаме на земята, при водите и въздуха. Вихрите на земята и в космоса имат един и същ базов произход и са подчинени на едни и същи обективни и ненарушими природни закон Няма две базови същности на Всемира и това, което се намира в него/ няма два бога/ .Има една всеобща базова същност и в светлината на теорията за базовата същност на Вечността/ на Бога/ и това е неделимото и съхранимо триединство от: пространство – материя – движение, което, освен своята обективна обща характеристика, като цяло и като всяка частица от него има и три независими една от друга обективни характеристики , като пространство, като материя, като движение между които няма равенство и измеримост с една и съща, по същество, измерителна единицаНяма еквивалентност между пространство и материя и обратно, между пространство и движение и обратно, между материя и движение и обратно, между енергия, като продукт на произведение от материя и движение и материя и обратно. Независимо ,че са неделими едно от друго, око го няма едното, няма ги и двете други, няма преходност между пространство и материя и обратно, между пространство и движение и обратно, между материя и движение и обратно, между енергия и материя и обратно. Няма изкривено пространство, което не е наблюдавани и не е и не може да се покаже в експеримент. Има изкривяване на движения, което ежедневно се наблюдава и може и се показва в условията на конкретни експерименти.
gmihov
цитирай
21. vmir - За удобство на Кралицата и на корабния борд на директорите, ще резюмирам съвсем накратко доклада за събитията:
11.04.2009 21:38
1. Някъв отворко от планетата на Вега подкокороса племето си и ни унищожиха совалката.
2. За целта отворкото излъга съплеменниците си, че ние сме носочили срещу тях оръжия, с които ги принуждаваме да приемат Скрижалите на Клео.
3. За оръжия отворкото тарикатски нарочи соплата на совалката, а заплесите му повярваха, което ни кара да мислим, че всички си вярват на щуротиите и свързват невидимото инфрачервено лъчение с представата за опасно въоръжение.
4. Единственото попадение върху совалката, въпреки, че беше изстреляна с някакъв смехотворен катапулт скала, предизвиха чудовищно мощна експлозия, придружена със свръхмощно рентгеново лъчение, което ни кара да мислим, че вегяните виждат не само инфрачервеното, но и рентгеновото лъчение, което подсказва широк видим спектър на зрителните им сетива.
Проблема за решаване в момента е да отвърнем ли на унищожението но совалката, а краткосрочните, средносрочните и дългосрочните съображения съм изложил в секретния доклад по инцидента.
цитирай
22. gothic - Въпреки
11.04.2009 22:39
прякото попадение от скалата, вашият експерт по въоръжението успя да съхрани част от огневата мощ. Изчаквам вашето решение дали да открия огън, или да се прибера мирно и кротко....До излизане на окончателното решение и свързаните с него разпореждания чакам, забавлявайки се с бутилка домашно винце и преносим плейър :)))))
цитирай
23. feq - Клео, толкова ти е "вярна "формулата, че Айнщайн...
11.04.2009 23:05
Ряпа да яде, т.е. репички червени.
gmihov, е изявен физик, ако него си копирала!
Чакам те на съвещанието, че мъжете искат да се бият...
цитирай
24. feq - Войнолюб-Миролюбов???
11.04.2009 23:14
Вашите теоретични обосновки са много сериозни... Интуитивно и импулсивно мъжката ви природа иска АДРЕНАЛИН, който ще си получите в сладката победа на една междупланетна битка...
Ще се издигнете в чин ГЕНЕРАЛИСИМУС в космичното пространство...
Ех, сладко нещо е върхът и славата!!!
цитирай
25. vmir - Уважаема Феичке,
11.04.2009 23:44
Изкарвате ме почти кръвожаден, което е далеч от миролюбивата ми природа. Афекта ми от племенния вожд се дължи не на омраза, а на огорчение, защото, ако неговата политика бъде възприета от приемниците му, това ще означава безкраен междупланетен конфликт с неизчислим брой жертви, защото няма да има фактическа причина за конфликта, освен подозренията на вегяните, че имаме за цел да ги поробим.
цитирай
26. feq - Съвещанието продъжава при строга секретност и закрити врати...
11.04.2009 23:49
до първи петли...
/ т.е. елескронни писукащи сигнализатори/
Гот си отвори и втора бутилка и вижда двойна звезда да танцува синхронно...
Клео се бори срещу "белият ситен прашец"... а
моята глава натежа от проблемите - разпънахме и Дельо Хайдутин на кръста...
цитирай
27. vmir - Видяхте ли сега каква стана тя? Братя по разум, а?
12.04.2009 00:08

http://www.dobrich.info/novini/article/36697/?resultspollid=64

цитирай
28. feq - Воймир, днес 12.04. имаме "професионален" празник...
12.04.2009 00:57
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА КОСМОНАВТИКАТА!
Да си спомним за ПЪРВИТЕ и да се поздравим!

Музикален поздрав за теб:
http://www.youtube.com/watch?v=HnbMYzdjuBs&feature=related
цитирай
29. анонимен - Мълиий...
12.04.2009 01:19
много сте изпращели всичките!!!
цитирай
30. feq - Добро утро, приятели! Честит празник на цветята - Цветница!
12.04.2009 08:00
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЛЕТЦИ И КОСМОНАВТИ!
/ макар и да летят само в мечтите си и няКОЙ да ги нарича "изпращели"!/
По-добре "изпращели", отколкото СВЕТЛИНА не видели!
цитирай
31. feq - Добро утро, екипаж! Добро утро, Воймир!
12.04.2009 08:27
До първи петли в нас се бориха МИРА и ВОЙНАТА -дискусиите НА МОМЕНТИ бяха много "нагорещени".
По точки ще дам кратко изявление на пресцентъра на кораба:
1. приет е единодушно доклада на Воймир;
2. тревогата и съмненията са напълно основателни, НО Светът така е устроен, че ДОБРОТО побеждава - две мнения по въпроса няма!
3. риск от поражение на кораба има, но той е минимален и ще бъдат взети всички мерки за защита;
4. ами,... ДРАГИ Томаш, колкото и да ви се иска, но НЕ СМЕ АБОРИГЕНИ - имаме славна история с богато културно наследство, имаме умове прославили Родината, имаме не само шкембе чорба и кисело мляко ;)))...
НО, ИМАМЕ И УПРАВНИЦИ, КОИТО СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА И ХОРА, КОИТО Я ХУЛЯТ И ОБИЖДАТ И НАКЪРНЯВАТ НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО!

5. Пътуването ни продължава и този път никакво отказване от целта. Бъдещето е пред нас -
СЕРИОЗНИ ФАКТИ В ПОСТИНГИТЕ и шегички и закачки в коментарите. Който му е скучно да не ни чете и коментира!

P.S. Постингите ми за космичните обекти са един вид събрана на куб информация на средно ниво, за часовете по астрономия.
цитирай
32. vmir - Честит празник на всички настоящи и бъдещи обитатели на космоса и междузвездното пространство!
12.04.2009 13:52
Оперативна информация за експедицията:

1. След като доклада ми за междупланетния конфликт е обсъден без външен натиск от земен или извънземен произход, ще го разсекретим и направим достъпен за обществеността, като за целта ще премахнем кодирането на информацията, за да може да се чете свободно от всеки.

2. Изпратил съм и в момента към кораба се приближа внушителна космическа армада, която по случай празника ще мине на парад пред кораба и след това ще обиколи планетата на вегяните, за да ги подсети какво ги очаква ако продължат да ни замерват с генератори на рентгенови лъчения.

3. Готик може да си почине днес по случай празника и да остави сигурността на кораба на грижите на летящата армада, която ще покрие всяка педя земя от враждебната планета и ще прихване всеки опит за вредителство над кораба.

4. Весело изкарване на празника!
цитирай
33. feq - Приятна почивка и на теб, Командире!
12.04.2009 14:51
Ти се трудиш тъй неуморно... преминаваме на авто пилот и се любуваме на красотата на Вселената. Пълен напред!
До нови включвания от Земята...
цитирай
34. gothic - Автопилот и почивка. . . благодаря ...
12.04.2009 15:08
Автопилот и почивка...благодаря за помощта на армадата, че благодарение на усиленото нощно дежурство при намалена боеспособност и най-вече на внесената тайно бутилка домашно не съм във върхова кондиция и висока бойна форма...Весел празник на всички!!!!
цитирай
35. feq - Цветни сънища, Гот, спи спокойно в своята капсула...
12.04.2009 15:12
ние бдим над съня ти!
цитирай
36. gothic - Сърдечно благодаря! нощното де...
12.04.2009 15:48
Сърдечно благодаря! нощното дежурство е мое :)))
цитирай
37. vmir - Поздрави от Командния център:
12.04.2009 18:32
Ето и материалите:

http://vmir23.hit.bg/whatodo.html

:)))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9497312
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031